Levensduur accu elektrische auto verlengen

De populariteit van elektrische auto’s neemt de laatste jaren flink toe. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische auto vanwege de vele voordelen, zoals minder CO2-uitstoot en lagere brandstofkosten. Een belangrijk onderdeel van een elektrische auto is de accu. Maar wat is de gemiddelde levensduur van een accu en zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur accu elektrische auto

De levensduur van een accu van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de accu, het gebruik van de auto en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen gaat een accu van een elektrische auto tussen de 8 en 10 jaar mee. Na deze periode zal de capaciteit van de accu afnemen, waardoor de actieradius van de auto kleiner wordt.

Mogelijkheden om de levensduur te verlengen

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van de accu van een elektrische auto te verlengen. Hieronder worden een aantal mogelijkheden besproken:

1. Regelmatig onderhoud

Net als bij een benzine- of dieselauto is het belangrijk om de elektrische auto regelmatig te laten onderhouden. Tijdens een onderhoudsbeurt kan de accu gecontroleerd worden en eventueel gerepareerd of vervangen worden. Ook kan de software van de auto geüpdatet worden, waardoor de accu efficiënter gebruikt wordt.

2. Niet volledig opladen of ontladen

Het is beter voor de accu om deze niet volledig op te laden of te ontladen. Het is daarom aan te raden om de accu op te laden tot ongeveer 80% en deze niet verder te ontladen dan 20%. Hierdoor wordt de accu minder belast en zal deze langer meegaan.

3. Vermijd extreme temperaturen

De temperatuur heeft een grote invloed op de levensduur van de accu. Het is daarom belangrijk om de auto niet te lang in de volle zon te laten staan en de accu niet bloot te stellen aan extreme temperaturen. Dit kan de capaciteit van de accu verminderen.

4. Gebruik de juiste laadinfrastructuur

Het is belangrijk om de juiste laadinfrastructuur te gebruiken om de accu van de elektrische auto op te laden. Gebruik bij voorkeur een laadpaal die geschikt is voor de auto en laad de accu niet te snel op. Hierdoor wordt de accu minder belast en zal deze langer meegaan.

5. Rijd rustig en efficiënt

Door rustig en efficiënt te rijden, wordt de accu van de elektrische auto minder belast. Vermijd daarom abrupt remmen en optrekken en rijd niet te hard. Hierdoor wordt de accu efficiënter gebruikt en zal deze langer meegaan.

Conclusie

De levensduur van de accu van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende factoren. Door regelmatig onderhoud, het niet volledig opladen of ontladen van de accu, het vermijden van extreme temperaturen, het gebruik van de juiste laadinfrastructuur en het rustig en efficiënt rijden, kan de levensduur van de accu verlengd worden. Hierdoor kan de eigenaar van de elektrische auto langer genieten van een goede actieradius en hoeft de accu minder snel vervangen te worden.

Plaats een reactie