Levensduur afzuigkap

Een afzuigkap is een onmisbaar apparaat in de keuken. Het zorgt ervoor dat de lucht in de keuken wordt gefilterd en gezuiverd van kookluchtjes en vetdeeltjes. Maar hoe lang gaat een afzuigkap eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een afzuigkap ligt tussen de 7 en 10 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van het merk, het model en het gebruik. Een afzuigkap die intensief wordt gebruikt zal eerder aan vervanging toe zijn dan een afzuigkap die sporadisch wordt gebruikt.

Daarnaast speelt ook het onderhoud een belangrijke rol bij de levensduur van een afzuigkap. Een afzuigkap die regelmatig wordt schoongemaakt en onderhouden zal langer meegaan dan een afzuigkap die nooit wordt schoongemaakt.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een afzuigkap te verlengen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

Regelmatig schoonmaken

Een afzuigkap die regelmatig wordt schoongemaakt zal langer meegaan dan een afzuigkap die nooit wordt schoongemaakt. Maak de filters en de binnenkant van de afzuigkap minimaal eens per maand schoon. Gebruik hiervoor een sopje van warm water en afwasmiddel. Maak de filters schoon met een borstel en spoel ze af onder de kraan. Laat de filters goed drogen voordat je ze terugplaatst.

Vervang de filters op tijd

De filters van een afzuigkap moeten regelmatig worden vervangen. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van het gebruik en het type filter. Raadpleeg hiervoor de handleiding van de afzuigkap. Een verstopt filter zorgt ervoor dat de afzuigkap minder goed werkt en kan zelfs leiden tot brandgevaar.

Gebruik de afzuigkap op de juiste manier

Gebruik de afzuigkap alleen tijdens het koken en zet hem niet onnodig aan. Laat de afzuigkap na het koken nog even aanstaan om de laatste kookluchtjes weg te zuigen. Zet de afzuigkap niet op de hoogste stand als dit niet nodig is. Dit zorgt voor extra slijtage en kan de levensduur verkorten.

Laat de afzuigkap regelmatig controleren

Laat de afzuigkap regelmatig controleren door een professional. Dit kan bijvoorbeeld eens per jaar. Een professional kan de afzuigkap grondig reinigen en eventuele defecten opsporen en verhelpen. Zo voorkom je dat kleine defecten uitgroeien tot grote problemen.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een afzuigkap ligt tussen de 7 en 10 jaar. Door de afzuigkap regelmatig schoon te maken, de filters op tijd te vervangen, de afzuigkap op de juiste manier te gebruiken en regelmatig te laten controleren door een professional, kun je de levensduur van de afzuigkap verlengen. Zo kun je nog jarenlang genieten van een frisse en schone keuken.

Plaats een reactie