Levensduur asbest riool

Een asbest riool is een riool dat gemaakt is van asbestcement. Dit materiaal werd veel gebruikt in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw vanwege de goede eigenschappen van asbestcement. Het is sterk, duurzaam en bestand tegen corrosie. Echter, sinds de ontdekking van de schadelijke effecten van asbest op de gezondheid, is het gebruik van asbest verboden. Dit betekent dat er geen nieuwe asbest rioolbuizen meer worden gelegd en dat bestaande asbest rioolbuizen op den duur vervangen moeten worden.

Gemiddelde levensduur asbest riool

De gemiddelde levensduur van een asbest riool is ongeveer 50 jaar. Dit betekent dat veel asbest rioolbuizen die in de jaren ’60 en ’70 zijn gelegd, nu aan vervanging toe zijn. Het is belangrijk om deze rioolbuizen tijdig te vervangen om problemen zoals lekkages en verstoppingen te voorkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om asbest rioolbuizen tijdig te vervangen vanwege de gezondheidsrisico’s die asbest met zich meebrengt.

Mogelijkheden om levensduur te verlengen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van een asbest riool te verlengen. Een van de mogelijkheden is het uitvoeren van regelmatig onderhoud aan het riool. Door het riool regelmatig te inspecteren en te reinigen, kunnen problemen tijdig worden opgespoord en verholpen. Hierdoor wordt de kans op lekkages en verstoppingen verkleind en kan de levensduur van het riool worden verlengd.

Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een nieuwe laag op het asbestcement. Dit wordt ook wel ‘coaten’ genoemd. Door het aanbrengen van een nieuwe laag wordt het asbestcement beschermd tegen invloeden van buitenaf en kan de levensduur van het riool worden verlengd. Het coaten van asbest rioolbuizen is echter niet altijd mogelijk en hangt af van de staat van de rioolbuizen.

Tot slot is het mogelijk om asbest rioolbuizen te vervangen door nieuwe rioolbuizen van een ander materiaal. Dit is de meest duurzame oplossing, omdat nieuwe rioolbuizen van andere materialen niet alleen veiliger zijn voor de gezondheid, maar ook langer meegaan dan asbest rioolbuizen. Het vervangen van asbest rioolbuizen is echter een kostbare en tijdrovende klus en wordt daarom vaak uitgesteld.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een asbest riool is ongeveer 50 jaar. Het is belangrijk om asbest rioolbuizen tijdig te vervangen om problemen en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van een asbest riool te verlengen, zoals regelmatig onderhoud, het coaten van asbest rioolbuizen en het vervangen van asbest rioolbuizen door nieuwe rioolbuizen van een ander materiaal. Het vervangen van asbest rioolbuizen is de meest duurzame oplossing, maar ook de meest kostbare en tijdrovende oplossing.

Plaats een reactie