Levensduur batterij pacemaker

Een pacemaker is een klein apparaatje dat wordt gebruikt om het hartritme te reguleren. Het apparaatje wordt geïmplanteerd onder de huid en is verbonden met het hart via elektroden. Een pacemaker werkt op een batterij en de levensduur van deze batterij is een belangrijk aspect bij het gebruik van een pacemaker. In dit artikel bespreken we de gemiddelde levensduur van een batterij pacemaker en de mogelijkheden om de levensduur te verlengen.

Gemiddelde levensduur batterij pacemaker

De gemiddelde levensduur van een batterij pacemaker varieert afhankelijk van het type pacemaker en het gebruik ervan. Over het algemeen gaat een batterij pacemaker tussen de vijf en tien jaar mee. Na deze periode moet de batterij worden vervangen om ervoor te zorgen dat de pacemaker goed blijft werken.

Het vervangen van de batterij is een relatief eenvoudige procedure die meestal wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. De oude batterij wordt verwijderd en vervangen door een nieuwe batterij. De elektroden die verbonden zijn met het hart blijven op hun plaats en hoeven niet te worden vervangen.

Mogelijkheden om de levensduur te verlengen

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een batterij pacemaker te verlengen. Een van de belangrijkste factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden, is het gebruik van de pacemaker. Als de pacemaker vaak wordt gebruikt, zal de batterij sneller leeg raken dan wanneer de pacemaker minder vaak wordt gebruikt.

Een manier om de levensduur van de batterij te verlengen, is door de instellingen van de pacemaker aan te passen. Door de pacemaker minder vaak te laten werken, kan de batterij langer meegaan. Dit kan worden bereikt door de pacemaker in te stellen op een lagere frequentie of door de gevoeligheid van de pacemaker aan te passen.

Een andere manier om de levensduur van de batterij te verlengen, is door het gebruik van de pacemaker te verminderen. Dit kan worden bereikt door het vermijden van activiteiten die de hartslag verhogen, zoals sporten of zware lichamelijke inspanning. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de pacemaker wordt blootgesteld aan sterke magnetische velden, zoals die worden gegenereerd door MRI-scans.

Conclusie

De levensduur van een batterij pacemaker varieert afhankelijk van het type pacemaker en het gebruik ervan. Over het algemeen gaat een batterij pacemaker tussen de vijf en tien jaar mee. Het vervangen van de batterij is een relatief eenvoudige procedure die meestal wordt uitgevoerd onder lokale verdoving.

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een batterij pacemaker te verlengen, zoals het aanpassen van de instellingen van de pacemaker en het verminderen van het gebruik van de pacemaker. Het is belangrijk om regelmatig controle te laten uitvoeren door een arts om ervoor te zorgen dat de pacemaker goed blijft werken en om te bepalen wanneer de batterij moet worden vervangen.

Plaats een reactie