Levensduur biologische hartklep

Een biologische hartklep is een hartklep die gemaakt is van dierlijk weefsel. Dit weefsel kan afkomstig zijn van een varken, koe of schaap. Biologische hartkleppen worden gebruikt om beschadigde of versleten hartkleppen te vervangen. Maar wat is de gemiddelde levensduur van een biologische hartklep en zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een biologische hartklep is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit betekent dat na deze periode de hartklep opnieuw vervangen moet worden. De levensduur van een biologische hartklep is korter dan die van een mechanische hartklep. Een mechanische hartklep gaat gemiddeld 20 tot 30 jaar mee.

De reden dat een biologische hartklep minder lang meegaat dan een mechanische hartklep heeft te maken met het feit dat het dierlijke weefsel waarvan de hartklep gemaakt is, langzaam afbreekt in het lichaam. Dit proces kan niet gestopt worden en zorgt ervoor dat de hartklep na verloop van tijd minder goed functioneert.

Mogelijkheden om de levensduur te verlengen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van een biologische hartklep te verlengen. Een van de mogelijkheden is het gebruik van medicijnen. Door het gebruik van medicijnen kan de afbraak van het dierlijke weefsel vertraagd worden. Dit kan ervoor zorgen dat de hartklep langer meegaat.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een speciale coating op de hartklep. Deze coating zorgt ervoor dat het dierlijke weefsel minder snel afbreekt en de hartklep dus langer meegaat. Deze coating wordt nog niet op grote schaal gebruikt, maar er wordt wel onderzoek naar gedaan.

Een derde mogelijkheid is het gebruik van stamcellen. Door stamcellen te gebruiken kan nieuw weefsel gekweekt worden dat de beschadigde of versleten hartklep kan vervangen. Dit kan ervoor zorgen dat de hartklep langer meegaat en er minder vaak vervangen hoeft te worden. Ook deze techniek wordt nog niet op grote schaal gebruikt, maar er wordt wel onderzoek naar gedaan.

Conclusie

Een biologische hartklep heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit is korter dan de levensduur van een mechanische hartklep. Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van een biologische hartklep te verlengen, zoals het gebruik van medicijnen, een speciale coating of stamcellen. Deze technieken worden nog niet op grote schaal gebruikt, maar er wordt wel onderzoek naar gedaan. Het is belangrijk om regelmatig de hartklep te laten controleren door een arts om te bepalen of vervanging nodig is.

Plaats een reactie