Levensduur brillenglazen

Een bril is voor veel mensen een onmisbaar hulpmiddel om goed te kunnen zien. Brillenglazen zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de bril. Maar hoe lang gaan brillenglazen eigenlijk mee en zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van brillenglazen is lastig te bepalen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Zo speelt de kwaliteit van de brillenglazen een rol, maar ook de manier waarop de bril wordt gebruikt en onderhouden.

Gemiddeld gaan brillenglazen zo’n twee tot drie jaar mee. Dit geldt voor zowel enkelvoudige als multifocale brillenglazen. Na deze periode kunnen de brillenglazen minder scherp worden en kunnen er krassen op het glas ontstaan. Ook kan de coating van de brillenglazen slijten, waardoor de glazen minder goed beschermd zijn tegen krassen en vuil.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van brillenglazen te verlengen. Hieronder volgen een aantal tips:

1. Kies voor kwaliteit

De kwaliteit van de brillenglazen is van invloed op de levensduur. Kies daarom voor brillenglazen van goede kwaliteit. Dit hoeft niet per se de duurste optie te zijn, maar let bijvoorbeeld op het materiaal van de glazen en de coating.

2. Draag de bril op de juiste manier

Om krassen op de brillenglazen te voorkomen, is het belangrijk om de bril op de juiste manier te dragen. Zet de bril bijvoorbeeld niet met de glazen naar beneden op tafel en leg de bril niet met de glazen naar boven op een harde ondergrond. Ook is het verstandig om de bril af te zetten als deze niet nodig is, bijvoorbeeld tijdens het sporten of tijdens het slapen.

3. Onderhoud de bril goed

Goed onderhoud van de bril kan de levensduur van de brillenglazen verlengen. Maak de brillenglazen regelmatig schoon met een zachte doek en gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Bewaar de bril op een veilige plek, bijvoorbeeld in een brillenkoker.

4. Laat de bril regelmatig controleren

Laat de bril regelmatig controleren bij de opticien. Deze kan de brillenglazen controleren op krassen en beschadigingen en eventueel de coating opnieuw aanbrengen. Ook kan de opticien de bril afstellen, zodat deze goed op het gezicht blijft zitten en de brillenglazen niet beschadigen.

Conclusie

De levensduur van brillenglazen is afhankelijk van verschillende factoren, maar gemiddeld gaan brillenglazen zo’n twee tot drie jaar mee. Door te kiezen voor kwaliteit, de bril op de juiste manier te dragen, goed onderhoud en regelmatige controle bij de opticien, kan de levensduur van de brillenglazen worden verlengd.

Plaats een reactie