Levensduur cv pomp

Een cv pomp is een belangrijk onderdeel van een centrale verwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat het warme water door de leidingen wordt gepompt en de radiatoren worden verwarmd. Maar hoe lang gaat een cv pomp eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een cv pomp.

Gemiddelde levensduur cv pomp

De gemiddelde levensduur van een cv pomp ligt tussen de 10 en 15 jaar. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de pomp, het gebruik en onderhoud. Een goed onderhouden cv pomp kan langer meegaan dan een pomp die niet goed wordt onderhouden.

Oorzaken van slijtage

Er zijn verschillende oorzaken van slijtage bij een cv pomp. Een van de belangrijkste oorzaken is kalkaanslag. Kalkaanslag kan zich ophopen in de pomp en de bewegende delen blokkeren, waardoor de pomp harder moet werken en sneller slijt. Daarnaast kan vuil en roest zich ophopen in de pomp en de bewegende delen beschadigen. Ook kan de motor van de pomp oververhit raken als gevolg van een slechte circulatie of een te hoge druk.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een cv pomp te verlengen. Een van de belangrijkste manieren is het regelmatig onderhouden van de pomp. Dit betekent dat de pomp regelmatig moet worden schoongemaakt en ontkalkt. Daarnaast is het belangrijk om de waterkwaliteit in de gaten te houden en eventueel een waterontharder te installeren om kalkaanslag te voorkomen.

Een andere manier om de levensduur van een cv pomp te verlengen is door de pomp niet te zwaar te belasten. Dit betekent dat de pomp niet te hard moet werken en dat de druk in het systeem niet te hoog mag zijn. Het is daarom belangrijk om de juiste pomp te kiezen voor het verwarmingssysteem en deze goed af te stellen.

Vervangen van de cv pomp

Als de cv pomp aan het einde van zijn levensduur is gekomen, is het belangrijk om deze te vervangen. Een versleten pomp kan namelijk leiden tot hogere energiekosten en een slechtere werking van het verwarmingssysteem. Het vervangen van de cv pomp is een relatief eenvoudige klus die door een ervaren installateur kan worden uitgevoerd.

Conclusie

De levensduur van een cv pomp ligt tussen de 10 en 15 jaar, afhankelijk van verschillende factoren. Door de pomp regelmatig te onderhouden en niet te zwaar te belasten, kan de levensduur worden verlengd. Als de pomp aan het einde van zijn levensduur is gekomen, is het belangrijk om deze te vervangen om hogere energiekosten en een slechtere werking van het verwarmingssysteem te voorkomen.

Plaats een reactie