Levensduur cv

Een cv, oftewel curriculum vitae, is een belangrijk document dat je nodig hebt bij het solliciteren naar een baan. Het is een overzicht van je werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Maar hoe lang gaat een cv eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een cv is ongeveer 2 jaar. Dit komt doordat je in die tijd waarschijnlijk nieuwe werkervaring hebt opgedaan, opleidingen hebt gevolgd of vaardigheden hebt ontwikkeld die je wilt toevoegen aan je cv. Ook kan het zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd, bijvoorbeeld doordat je bent verhuisd of een andere baan hebt gehad.

Daarnaast kan het zijn dat je cv verouderd is. Zo kan het zijn dat de lay-out niet meer modern is of dat je oude werkervaring niet meer relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Het is daarom belangrijk om regelmatig je cv te updaten en aan te passen aan de eisen van de arbeidsmarkt.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van je cv te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

1. Houd je cv up-to-date

Zoals hierboven al genoemd is, is het belangrijk om je cv regelmatig te updaten. Voeg nieuwe werkervaring, opleidingen en vaardigheden toe en verwijder oude informatie die niet meer relevant is. Zo blijft je cv actueel en aantrekkelijk voor werkgevers.

2. Pas je cv aan op de functie

Als je solliciteert naar een specifieke functie, is het belangrijk om je cv daarop aan te passen. Zorg ervoor dat de informatie die je vermeldt relevant is voor de functie en dat je de juiste vaardigheden benadrukt. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

3. Gebruik een moderne lay-out

Een verouderde lay-out kan ervoor zorgen dat je cv minder aantrekkelijk is voor werkgevers. Gebruik daarom een moderne lay-out die past bij de functie waarop je solliciteert. Er zijn verschillende templates beschikbaar die je kunt gebruiken om je cv een frisse uitstraling te geven.

4. Maak gebruik van keywords

Veel werkgevers maken gebruik van Applicant Tracking Systems (ATS) om cv’s te screenen. Deze systemen zoeken naar bepaalde keywords die relevant zijn voor de functie. Zorg er daarom voor dat je deze keywords verwerkt in je cv, zodat je beter gevonden wordt door deze systemen.

5. Vraag om feedback

Vraag vrienden, familie of collega’s om feedback op je cv. Zij kunnen je helpen om eventuele fouten op te sporen en suggesties te geven voor verbetering. Zo zorg je ervoor dat je cv zo goed mogelijk is en vergroot je de kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek.

Conclusie

Een cv heeft gemiddeld een levensduur van 2 jaar. Het is belangrijk om je cv regelmatig te updaten en aan te passen aan de eisen van de arbeidsmarkt. Door je cv aan te passen op de functie, een moderne lay-out te gebruiken, keywords te verwerken en feedback te vragen, kun je de levensduur van je cv verlengen en de kans op een baan vergroten.

Plaats een reactie