Levensduur donzen dekbed

Een donzen dekbed is een heerlijk zacht en comfortabel dekbed dat veel mensen graag gebruiken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen kiezen voor een donzen dekbed. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een donzen dekbed en hoe kun je ervoor zorgen dat het dekbed zo lang mogelijk meegaat?

Gemiddelde levensduur van een donzen dekbed

De gemiddelde levensduur van een donzen dekbed is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het dons, de kwaliteit van de tijk en de manier waarop het dekbed wordt gebruikt en onderhouden.

Als je een donzen dekbed koopt van goede kwaliteit en het dekbed goed onderhoudt, kun je er dus jarenlang plezier van hebben. Het is dan ook belangrijk om bij de aanschaf van een donzen dekbed te letten op de kwaliteit van het dons en de tijk. Een goede kwaliteit dons heeft een hoge vulkracht en een goede kwaliteit tijk is dicht geweven en voelt stevig aan.

Hoe kun je de levensduur van een donzen dekbed verlengen?

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een donzen dekbed te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

1. Gebruik een dekbedovertrek

Gebruik altijd een dekbedovertrek om het donzen dekbed te beschermen tegen vuil en transpiratievocht. Het dekbedovertrek kun je regelmatig wassen, waardoor het dekbed langer schoon blijft.

2. Regelmatig luchten

Laat het donzen dekbed regelmatig luchten door het bijvoorbeeld buiten te hangen of op een droge dag op het balkon te leggen. Hierdoor kan het dons goed ventileren en blijft het dekbed fris en luchtig.

3. Niet te vaak wassen

Was het donzen dekbed niet te vaak, want hierdoor kan het dons beschadigen en verliest het zijn veerkracht. Het is voldoende om het dekbed eens in de 3 tot 5 jaar te wassen. Volg hierbij altijd de wasvoorschriften op het label.

4. Gebruik een grote wasmachine

Als je het donzen dekbed gaat wassen, gebruik dan een grote wasmachine zodat het dekbed voldoende ruimte heeft om te bewegen. Gebruik ook altijd een mild wasmiddel en was het dekbed op een lage temperatuur.

5. Droog het dekbed goed

Laat het donzen dekbed na het wassen goed drogen. Dit kun je het beste doen door het dekbed in de droger te doen op een lage temperatuur. Stop er ook een paar tennisballen bij, zodat het dons goed verdeeld blijft en niet gaat klonteren.

6. Bewaar het dekbed goed

Bewaar het donzen dekbed op een droge en goed geventileerde plaats. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een katoenen opbergzak. Bewaar het dekbed niet in een plastic zak, want hierdoor kan het dons verstikken en beschadigen.

Conclusie

Een donzen dekbed kan jarenlang meegaan als je het dekbed goed onderhoudt en op de juiste manier gebruikt. Let bij de aanschaf van een donzen dekbed op de kwaliteit van het dons en de tijk en gebruik altijd een dekbedovertrek om het dekbed te beschermen tegen vuil en transpiratievocht. Was het dekbed niet te vaak en droog het dekbed goed. Bewaar het dekbed op een droge en goed geventileerde plaats en gebruik hiervoor een katoenen opbergzak.

Plaats een reactie