Levensduur douglas behandeld

Douglas hout is een populaire houtsoort in Nederland vanwege zijn duurzaamheid en mooie uitstraling. Het hout wordt vaak gebruikt voor constructies zoals schuttingen, pergola’s en tuinmeubelen. Om de levensduur van het hout te verlengen, wordt het vaak behandeld. Maar wat is de gemiddelde levensduur van douglas behandeld hout en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen?

Gemiddelde levensduur douglas behandeld

De gemiddelde levensduur van douglas behandeld hout is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het hout, de behandeling en de omgevingsfactoren. Zo zal hout dat in een vochtige omgeving staat sneller rotten dan hout dat droog staat.

De behandeling van douglas hout kan op verschillende manieren gebeuren. Zo kan het hout geïmpregneerd worden met een chemisch middel dat het hout beschermt tegen schimmels en insecten. Ook kan het hout behandeld worden met olie of verf om het te beschermen tegen vocht en UV-straling. Het is belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden en te controleren op beschadigingen om de levensduur te verlengen.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van douglas behandeld hout te verlengen. Hieronder worden een aantal mogelijkheden besproken:

1. Kies voor kwalitatief goed hout

De kwaliteit van het hout is van invloed op de levensduur. Kies daarom voor kwalitatief goed douglas hout dat niet al te veel knoesten en scheuren bevat. Dit hout is sterker en zal langer meegaan.

2. Behandel het hout regelmatig

Om het hout te beschermen tegen vocht en UV-straling is het belangrijk om het regelmatig te behandelen met olie of verf. Dit zorgt ervoor dat het hout minder snel zal rotten en verkleuren. Het is aan te raden om het hout minimaal eens per jaar te behandelen.

3. Controleer het hout regelmatig op beschadigingen

Het is belangrijk om het hout regelmatig te controleren op beschadigingen zoals scheuren en barsten. Deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat vocht het hout binnendringt en het hout sneller zal rotten. Repareer beschadigingen daarom zo snel mogelijk.

4. Plaats het hout op een droge plek

Hout dat in een vochtige omgeving staat zal sneller rotten dan hout dat droog staat. Plaats het hout daarom op een droge plek en zorg ervoor dat er geen water blijft staan op het hout.

5. Gebruik roestvrijstalen bevestigingsmaterialen

Gebruik bij het bevestigen van het hout roestvrijstalen bevestigingsmaterialen. Deze materialen roesten niet en zullen het hout niet beschadigen. Hierdoor zal het hout langer meegaan.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van douglas behandeld hout is ongeveer 10 tot 15 jaar. Door het hout regelmatig te behandelen en te controleren op beschadigingen kan de levensduur verlengd worden. Ook is het belangrijk om het hout op een droge plek te plaatsen en roestvrijstalen bevestigingsmaterialen te gebruiken. Door deze maatregelen te nemen kan het douglas behandeld hout langer meegaan en kan er langer genoten worden van de mooie uitstraling van het hout.

Plaats een reactie