Levensduur douglas onbehandeld

Douglas hout is een populaire houtsoort die veel gebruikt wordt voor verschillende toepassingen, zoals schuttingen, tuinmeubelen en gevelbekleding. Het hout heeft een mooie roodbruine kleur en is relatief goedkoop in vergelijking met andere houtsoorten. Maar wat is eigenlijk de levensduur van douglas onbehandeld hout?

Gemiddelde levensduur

De levensduur van douglas onbehandeld hout is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het hout, de omgevingsfactoren en de toepassing van het hout. Over het algemeen heeft douglas hout een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar als het onbehandeld wordt gebruikt. Dit betekent dat het hout na deze periode begint te vergrijzen en kan gaan rotten.

Als douglas hout wordt gebruikt voor toepassingen waarbij het in contact komt met de grond, zoals palen voor een schutting of pergola, dan is de levensduur vaak korter. In deze gevallen kan het hout al na 5 tot 7 jaar beginnen te rotten.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van douglas onbehandeld hout te verlengen. Een van de meest effectieve manieren is door het hout te behandelen met een beschermende laag, zoals beits of olie. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen vocht en UV-straling, waardoor het minder snel vergrijst en rot.

Een andere manier om de levensduur van douglas hout te verlengen is door het hout te impregneren. Hierbij wordt het hout behandeld met een speciale vloeistof die diep in het hout doordringt en het hout beschermt tegen vocht en schimmels. Impregneren is vooral aan te raden als het hout wordt gebruikt voor toepassingen waarbij het in contact komt met de grond.

Tot slot is het belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden. Dit betekent dat het hout regelmatig schoongemaakt moet worden en dat beschadigingen direct gerepareerd moeten worden. Op deze manier blijft het hout in goede conditie en gaat het langer mee.

Conclusie

De levensduur van douglas onbehandeld hout is gemiddeld 10 tot 15 jaar, afhankelijk van verschillende factoren. Door het hout te behandelen met een beschermende laag of door het te impregneren kan de levensduur van het hout verlengd worden. Daarnaast is regelmatig onderhoud belangrijk om het hout in goede conditie te houden. Door deze maatregelen te nemen kan douglas hout jarenlang meegaan en blijft het er mooi uitzien.

Plaats een reactie