Levensduur douglas vlonderplanken

Douglas vlonderplanken zijn een populaire keuze voor het bouwen van een terras of vlonder. Het hout heeft een mooie uitstraling en is relatief goedkoop in vergelijking met andere houtsoorten. Maar wat is de gemiddelde levensduur van douglas vlonderplanken en zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van douglas vlonderplanken is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het hout, de behandeling van het hout en de omgevingsfactoren. Douglas hout is van nature niet erg duurzaam en kan snel gaan rotten als het niet goed wordt behandeld.

Om de levensduur van douglas vlonderplanken te verlengen, is het belangrijk om het hout goed te behandelen. Dit kan door het hout te impregneren of te oliën. Impregneren zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen vocht en schimmels. Oliën zorgt ervoor dat het hout minder snel uitdroogt en barstjes krijgt.

Behandeling van douglas vlonderplanken

Als je douglas vlonderplanken gaat gebruiken voor je terras of vlonder, is het belangrijk om het hout goed te behandelen. Dit kan op verschillende manieren:

Impregneren

Impregneren is een behandeling waarbij het hout wordt behandeld met een impregneermiddel. Dit middel dringt diep door in het hout en zorgt ervoor dat het beter bestand is tegen vocht en schimmels. Impregneren is een goede manier om de levensduur van douglas vlonderplanken te verlengen. Het nadeel van impregneren is dat het hout er donkerder van kan worden en dat het middel schadelijk kan zijn voor het milieu.

Oliën

Oliën is een andere manier om douglas vlonderplanken te behandelen. Door het hout te oliën, wordt het minder snel droog en krijgt het minder snel barstjes. Oliën is een goede manier om de levensduur van douglas vlonderplanken te verlengen. Het nadeel van oliën is dat het hout er donkerder van kan worden en dat het regelmatig opnieuw moet worden aangebracht.

Beitsen

Beitsen is een behandeling waarbij het hout wordt behandeld met een beits. Dit zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen vocht en schimmels. Beitsen is een goede manier om de levensduur van douglas vlonderplanken te verlengen. Het nadeel van beitsen is dat het hout er donkerder van kan worden en dat het regelmatig opnieuw moet worden aangebracht.

Omgevingsfactoren

De levensduur van douglas vlonderplanken wordt ook beïnvloed door omgevingsfactoren. Zo is het belangrijk om het hout niet in direct contact te laten komen met de grond. Dit kan ervoor zorgen dat het hout sneller gaat rotten. Ook is het belangrijk om het hout regelmatig schoon te maken en te inspecteren op beschadigingen.

Daarnaast is de locatie van het terras of vlonder van invloed op de levensduur van douglas vlonderplanken. Als het terras of vlonder in de volle zon ligt, kan het hout sneller uitdrogen en barstjes krijgen. Als het terras of vlonder in de schaduw ligt, kan het hout sneller vochtig worden en schimmels ontwikkelen.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van douglas vlonderplanken is ongeveer 10 tot 15 jaar. Door het hout goed te behandelen en te inspecteren op beschadigingen, kan de levensduur worden verlengd. Impregneren, oliën en beitsen zijn goede manieren om het hout te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om het hout niet in direct contact te laten komen met de grond en de locatie van het terras of vlonder goed te kiezen.

Plaats een reactie