Levensduur eternit golfplaten

Eternit golfplaten zijn een veelgebruikt materiaal voor daken van schuren, garages en andere bijgebouwen. Maar wat is eigenlijk de levensduur van deze golfplaten? En zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Wat zijn eternit golfplaten?

Eternit golfplaten zijn gemaakt van vezelcement, een materiaal dat bestaat uit cement, water en vezels van bijvoorbeeld asbest, cellulose of glas. Tegenwoordig worden er geen asbestvezels meer gebruikt in eternit golfplaten, omdat deze schadelijk zijn voor de gezondheid. De vezels zorgen voor de stevigheid van de golfplaten, terwijl het cement zorgt voor de waterbestendigheid.

Eternit golfplaten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren. De meest voorkomende maat is 177 x 51 cm, maar er zijn ook grotere en kleinere maten beschikbaar. De kleur van de golfplaten kan variƫren van grijs tot rood en groen.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van eternit golfplaten is ongeveer 30 tot 40 jaar. Dit hangt echter sterk af van de omstandigheden waarin de golfplaten worden gebruikt. Zo hebben golfplaten die worden blootgesteld aan veel zonlicht en regen een kortere levensduur dan golfplaten die onder een afdak of in de schaduw worden geplaatst.

Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de golfplaten een rol. Goedkopere golfplaten hebben vaak een kortere levensduur dan duurdere golfplaten van hogere kwaliteit. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van eternit golfplaten te letten op de kwaliteit en garantievoorwaarden.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van eternit golfplaten te verlengen. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden:

Onderhoud

Regelmatig onderhoud kan de levensduur van eternit golfplaten verlengen. Zo is het belangrijk om de golfplaten regelmatig schoon te maken, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger. Hierdoor worden vuil en algen verwijderd, wat de kans op beschadigingen en lekkages verkleint. Daarnaast is het belangrijk om de golfplaten te inspecteren op beschadigingen en deze tijdig te repareren.

Coating

Een coating kan de levensduur van eternit golfplaten verlengen. Hierbij wordt er een laagje verf of coating aangebracht op de golfplaten, waardoor deze beter bestand zijn tegen weersinvloeden en vuil. Er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar, zoals acrylaat, polyurethaan en siliconen. Het is belangrijk om de juiste coating te kiezen voor de specifieke omstandigheden waarin de golfplaten worden gebruikt.

Vervangen

Als de eternit golfplaten aan het einde van hun levensduur zijn, is het belangrijk om deze tijdig te vervangen. Hierdoor wordt voorkomen dat er lekkages ontstaan en de constructie van het dak wordt aangetast. Bij het vervangen van de golfplaten is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en garantievoorwaarden van de nieuwe golfplaten.

Conclusie

Eternit golfplaten hebben een gemiddelde levensduur van 30 tot 40 jaar, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze worden gebruikt en de kwaliteit van de golfplaten. Door regelmatig onderhoud, het aanbrengen van een coating en tijdige vervanging kan de levensduur van eternit golfplaten worden verlengd. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van eternit golfplaten te letten op de kwaliteit en garantievoorwaarden.

Plaats een reactie