Levensduur hardhout in grond

Hardhout is een veelgebruikt materiaal voor buitentoepassingen zoals terrassen, schuttingen en pergola’s. Het is duurzaam en heeft een mooie uitstraling. Maar hoe lang gaat hardhout eigenlijk mee als het in de grond wordt geplaatst? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De levensduur van hardhout in de grond is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de houtsoort, de kwaliteit van het hout, de bodemgesteldheid en de mate van blootstelling aan vocht en zonlicht. Over het algemeen kan gesteld worden dat hardhout in de grond tussen de 15 en 25 jaar meegaat.

Er zijn echter uitzonderingen. Zo kan Azob├ę, een zeer harde en dichte houtsoort, wel 50 jaar meegaan in de grond. Ook Robinia, een houtsoort met een natuurlijke weerstand tegen rot en insecten, heeft een lange levensduur in de grond.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van hardhout in de grond te verlengen. Een belangrijke factor is de kwaliteit van het hout. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer het hout meegaat. Kies daarom voor hardhout van een goede kwaliteit en vermijd hout met scheuren, knoesten en andere beschadigingen.

Een andere manier om de levensduur te verlengen is door het hout te behandelen met een houtbeschermingsmiddel. Dit middel dringt diep in het hout en beschermt het tegen vocht en schimmels. Er zijn verschillende soorten houtbeschermingsmiddelen verkrijgbaar, zoals beits, olie en verf. Kies een middel dat geschikt is voor de houtsoort en de toepassing.

Daarnaast is het belangrijk om het hout goed te onderhouden. Verwijder regelmatig vuil en bladeren van het hout en zorg ervoor dat er geen water blijft staan op het hout. Ook is het verstandig om het hout regelmatig te inspecteren op beschadigingen en deze direct te repareren.

Conclusie

De levensduur van hardhout in de grond varieert tussen de 15 en 25 jaar, afhankelijk van verschillende factoren. Door te kiezen voor een goede kwaliteit hout, het hout te behandelen met een houtbeschermingsmiddel en het hout goed te onderhouden, kan de levensduur worden verlengd. Zo kunt u nog langer genieten van uw hardhouten terras, schutting of pergola.

Plaats een reactie