Levensduur hardhouten schutting

Een hardhouten schutting is een mooie en duurzame oplossing voor het afbakenen van je tuin. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde levensduur van een hardhouten schutting en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een hardhouten schutting is ongeveer 20 tot 25 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de houtsoort, de kwaliteit van het hout, de behandeling van het hout en de weersomstandigheden. Sommige houtsoorten, zoals Bankirai en Azob├ę, hebben van nature een hogere duurzaamheid en gaan dus langer mee dan bijvoorbeeld Meranti of Vuren.

Daarnaast is het belangrijk om het hout goed te behandelen en te onderhouden. Een hardhouten schutting kan behandeld worden met olie, beits of verf. Door het hout regelmatig te behandelen, blijft het beter beschermd tegen weersinvloeden en gaat het langer mee. Ook is het belangrijk om het hout regelmatig schoon te maken en te controleren op beschadigingen.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een hardhouten schutting te verlengen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

1. Behandelen

Zoals hierboven al genoemd, is het belangrijk om het hout regelmatig te behandelen met olie, beits of verf. Hierdoor blijft het hout beter beschermd tegen weersinvloeden en gaat het langer mee. Het is aan te raden om het hout minimaal eens in de 2 jaar te behandelen.

2. Schoonmaken

Het is belangrijk om het hout regelmatig schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger of met een speciale houtreiniger. Door het hout schoon te maken, verwijder je vuil en algen en voorkom je dat het hout gaat rotten.

3. Controleren op beschadigingen

Het is belangrijk om het hout regelmatig te controleren op beschadigingen, zoals scheuren of rotte plekken. Als je deze op tijd ontdekt, kun je het hout nog repareren of vervangen voordat het helemaal verrot is.

4. Plaatsing

De manier waarop de schutting geplaatst wordt, kan ook invloed hebben op de levensduur. Het is belangrijk om de schutting op een goede fundering te plaatsen en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de schutting en de grond. Hierdoor kan het hout goed ventileren en blijft het beter beschermd tegen vocht.

5. Bescherming tegen zonlicht

Hardhout kan verkleuren onder invloed van zonlicht. Door de schutting te plaatsen op een plek waar niet de hele dag de zon op staat, voorkom je dat het hout verkleurt. Ook kun je ervoor kiezen om de schutting te behandelen met een UV-beschermende olie of beits.

Conclusie

Een hardhouten schutting heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 25 jaar. Door het hout goed te behandelen en te onderhouden, kun je de levensduur verlengen. Het is belangrijk om het hout regelmatig te behandelen, schoon te maken en te controleren op beschadigingen. Daarnaast is het belangrijk om de schutting op een goede fundering te plaatsen en te beschermen tegen zonlicht. Met deze tips kun je nog langer genieten van je mooie hardhouten schutting!

Plaats een reactie