Levensduur helm

Een helm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van een motorrijder, fietser of skateboarder. Het beschermt het hoofd tegen letsel bij een val of ongeval. Maar hoe lang gaat een helm eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een helm is ongeveer vijf jaar. Dit geldt voor helmen die regelmatig worden gebruikt en goed worden onderhouden. Na vijf jaar kan de helm zijn beschermende eigenschappen verliezen, zelfs als deze er nog goed uitziet. Dit komt doordat de materialen in de helm, zoals de schuimvoering en de buitenschaal, na verloop van tijd kunnen verslechteren.

Als een helm een harde klap heeft gehad, bijvoorbeeld bij een ongeval, moet deze direct worden vervangen. Ook als er geen zichtbare schade is, kan de helm van binnen beschadigd zijn. De schuimvoering kan bijvoorbeeld ingedrukt zijn, waardoor deze niet meer goed beschermt bij een volgende val.

Onderhoud

Om de levensduur van een helm te verlengen, is goed onderhoud belangrijk. Hierbij een aantal tips:

  • Maak de helm regelmatig schoon met een zachte doek en mild schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve middelen, zoals benzine of thinner.
  • Bewaar de helm op een droge en koele plaats, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.
  • Laat de helm niet vallen of stoten, dit kan de beschermende eigenschappen aantasten.
  • Gebruik de helm niet als zitplaats of als opbergplek voor spullen.
  • Controleer regelmatig de sluiting en het vizier van de helm. Zorg dat deze goed werken en vervang ze indien nodig.

Vervangen

Als de helm vijf jaar oud is, of eerder als deze beschadigd is geraakt, moet deze worden vervangen. Ook als de helm veelvuldig is gebruikt, kan het verstandig zijn om deze eerder te vervangen. Een helm die veel is blootgesteld aan zonlicht, regen en wind kan sneller slijten dan een helm die alleen bij mooi weer wordt gebruikt.

Als je een nieuwe helm koopt, let dan op de keurmerken. In Europa moet een helm voldoen aan de ECE 22.05 norm. Dit betekent dat de helm is getest op bescherming bij een val en dat deze voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. Een helm met dit keurmerk is dus veilig om te gebruiken.

Conclusie

Een helm heeft een gemiddelde levensduur van vijf jaar. Om de levensduur te verlengen, is goed onderhoud belangrijk. Controleer regelmatig de helm op beschadigingen en vervang deze als deze vijf jaar oud is of als deze beschadigd is geraakt. Let bij de aanschaf van een nieuwe helm op de keurmerken, zodat je zeker weet dat deze veilig is om te gebruiken.

Plaats een reactie