Levensduur houten schutting

Een houten schutting is een mooie en natuurlijke manier om privacy te creëren in de tuin. Maar hoe lang gaat zo’n schutting eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een houten schutting.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een houten schutting is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit hangt echter sterk af van verschillende factoren, zoals het type hout, de kwaliteit van het hout, de behandeling van het hout en de weersomstandigheden.

Type hout

Niet alle houtsoorten zijn even geschikt voor een schutting. Zo zijn zachtere houtsoorten, zoals vuren en grenen, gevoeliger voor rot en schimmel dan hardere houtsoorten, zoals eiken en lariks. Ook tropisch hardhout, zoals Bankirai en Azobé, is zeer geschikt voor een schutting vanwege de duurzaamheid en de natuurlijke weerstand tegen rot en schimmel.

Kwaliteit van het hout

De kwaliteit van het hout is ook van invloed op de levensduur van de schutting. Hout met veel knoesten en scheuren is bijvoorbeeld gevoeliger voor rot en schimmel dan hout zonder knoesten en scheuren. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor hout van goede kwaliteit.

Behandeling van het hout

Om de levensduur van een houten schutting te verlengen, is het belangrijk om het hout goed te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door het hout te impregneren met een speciale impregneervloeistof. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen vocht en schimmel. Ook regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken en opnieuw verven of beitsen van de schutting, kan de levensduur verlengen.

Weersomstandigheden

Tot slot spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol bij de levensduur van een houten schutting. Zo kan langdurige blootstelling aan vocht en zonlicht het hout aantasten en de levensduur verkorten. Het is daarom belangrijk om de schutting op een beschutte plek te plaatsen en regelmatig te controleren op beschadigingen.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een houten schutting te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

Impregneren

Zoals eerder genoemd, kan het impregneren van het hout de levensduur verlengen. Dit kan bijvoorbeeld met een impregneervloeistof op basis van lijnolie of met een speciale impregneerolie. Het impregneren zorgt ervoor dat het hout beschermd wordt tegen vocht en schimmel.

Onderhoud

Regelmatig onderhoud is ook belangrijk om de levensduur van de schutting te verlengen. Dit betekent dat je de schutting regelmatig moet schoonmaken en opnieuw moet verven of beitsen. Hierdoor blijft het hout beschermd tegen vocht en schimmel en blijft de schutting er mooi uitzien.

Plaatsing

De plaatsing van de schutting is ook van invloed op de levensduur. Zo is het belangrijk om de schutting op een beschutte plek te plaatsen, zodat deze niet te veel blootgesteld wordt aan vocht en zonlicht. Ook is het belangrijk om de schutting niet te dicht bij de grond te plaatsen, zodat het hout niet in contact komt met vochtige grond.

Goede kwaliteit hout

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor hout van goede kwaliteit. Hout met veel knoesten en scheuren is bijvoorbeeld gevoeliger voor rot en schimmel dan hout zonder knoesten en scheuren. Kies daarom voor hout van goede kwaliteit en controleer het hout regelmatig op beschadigingen.

Conclusie

Een houten schutting heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit hangt echter sterk af van verschillende factoren, zoals het type hout, de kwaliteit van het hout, de behandeling van het hout en de weersomstandigheden. Door het hout goed te behandelen en regelmatig te onderhouden, kun je de levensduur van de schutting verlengen. Kies daarom voor hout van goede kwaliteit, impregneer het hout en plaats de schutting op een beschutte plek. Zo kun je nog jarenlang genieten van een mooie en natuurlijke schutting in de tuin.

Plaats een reactie