Levensduur koelkast

Een koelkast is een onmisbaar apparaat in de keuken. Het zorgt ervoor dat voedsel langer vers blijft en dat je minder vaak naar de supermarkt hoeft. Maar hoe lang gaat een koelkast eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een koelkast is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit hangt natuurlijk af van het merk en type koelkast, maar ook van het gebruik en onderhoud. Een koelkast die intensief gebruikt wordt en weinig onderhoud krijgt, zal minder lang meegaan dan een koelkast die minder vaak gebruikt wordt en goed onderhouden wordt.

Daarnaast kan de levensduur van een koelkast ook beïnvloed worden door externe factoren, zoals de omgevingstemperatuur. Als de koelkast in een warme ruimte staat, moet hij harder werken om de temperatuur op peil te houden en zal hij sneller slijten.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een koelkast te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

1. Plaatsing

Zet de koelkast op een koele plek, bij voorkeur in een ruimte waar de temperatuur niet hoger is dan 20 graden Celsius. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is rondom de koelkast, zodat de warmte goed afgevoerd kan worden.

2. Onderhoud

Zorg voor regelmatig onderhoud van de koelkast. Maak de condensor (het rooster aan de achterkant van de koelkast) regelmatig schoon, zodat de warmte goed afgevoerd kan worden. Controleer ook regelmatig de rubbers van de deur en vervang deze indien nodig. Hierdoor blijft de koelkast goed afgesloten en hoeft hij minder hard te werken.

3. Temperatuur

Zet de temperatuur van de koelkast niet te laag. Een temperatuur van 4 graden Celsius is voldoende om voedsel goed te bewaren. Als de temperatuur te laag staat, moet de koelkast harder werken en slijt hij sneller.

4. Inhoud

Zorg ervoor dat de koelkast niet te vol staat. Hierdoor kan de lucht niet goed circuleren en moet de koelkast harder werken om de temperatuur op peil te houden. Ook kan het voorkomen dat producten tegen elkaar aan staan, waardoor er warmere plekken ontstaan in de koelkast.

5. Vervangen van onderdelen

Als er onderdelen van de koelkast versleten zijn, is het verstandig om deze te vervangen. Hierdoor blijft de koelkast goed werken en slijt hij minder snel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de thermostaat of de ventilator.

Conclusie

Een koelkast heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. Door de koelkast op de juiste manier te plaatsen, regelmatig onderhoud te plegen, de temperatuur goed in te stellen, de koelkast niet te vol te zetten en versleten onderdelen te vervangen, kun je de levensduur van de koelkast verlengen. Hierdoor hoef je minder vaak een nieuwe koelkast aan te schaffen en bespaar je geld en het milieu.

Plaats een reactie