Levensduur kroon kies

Een kroon kies is een tandheelkundige behandeling waarbij een beschadigde of verzwakte tand wordt bedekt met een kapje van metaal, porselein of keramiek. Dit kapje beschermt de tand en zorgt ervoor dat deze weer goed kan functioneren. Maar hoe lang gaat een kroon kies eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een kroon kies is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de kroon, de mondhygiëne van de patiënt en eventuele tandheelkundige problemen die zich voordoen.

Een kroon kies kan bijvoorbeeld losraken of afbreken als gevolg van tandbederf, tandvleesontsteking of een ongeluk. Ook kan er tandsteen of tandplak onder de kroon ontstaan, wat kan leiden tot tandbederf en ontstekingen.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een kroon kies te verlengen. Allereerst is het belangrijk om een goede mondhygiëne te hanteren. Dit betekent dat je minimaal twee keer per dag je tanden moet poetsen en dagelijks moet flossen of stoken. Ook is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en eventuele behandelingen.

Daarnaast kan een tandarts ervoor kiezen om een kroon kies te plaatsen die gemaakt is van duurzame materialen, zoals zirkonium of lithiumdisilicaat. Deze materialen zijn sterker en gaan langer mee dan bijvoorbeeld porselein.

Ook kan een tandarts ervoor kiezen om een kroon kies te plaatsen met behulp van een digitale afdruk. Dit zorgt voor een nauwkeurigere pasvorm en minder kans op losraken of afbreken.

Tot slot kan een tandarts ervoor kiezen om een kroon kies te plaatsen met behulp van een implantaat. Hierbij wordt er een kunstwortel in de kaak geplaatst, waarop de kroon kies wordt bevestigd. Dit zorgt voor een stevigere basis en een langere levensduur.

Conclusie

Een kroon kies heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar, maar dit kan worden verlengd door een goede mondhygiëne, duurzame materialen, digitale afdrukken en implantaten. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle en eventuele behandelingen om de levensduur van een kroon kies te verlengen.

Plaats een reactie