Levensduur kunstgrasveld

Een kunstgrasveld is een investering die veel sportclubs en gemeenten doen. Het biedt vele voordelen ten opzichte van natuurgras, zoals minder onderhoud en een hogere bespeelbaarheid. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde levensduur van een kunstgrasveld en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een kunstgrasveld ligt tussen de 8 en 12 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het kunstgras, de intensiteit van het gebruik en het onderhoud dat wordt gepleegd. Een kunstgrasveld dat intensief wordt gebruikt en weinig onderhoud krijgt, zal eerder aan vervanging toe zijn dan een veld dat minder intensief wordt gebruikt en goed wordt onderhouden.

Onderhoud

Het onderhoud van een kunstgrasveld is van groot belang voor de levensduur ervan. Een goed onderhouden veld gaat langer mee dan een veld dat niet goed wordt onderhouden. Het onderhoud bestaat uit verschillende aspecten, zoals het regelmatig borstelen van het veld, het verwijderen van bladeren en ander vuil, het controleren en eventueel bijvullen van de infill en het repareren van beschadigingen.

Daarnaast is het belangrijk om het veld regelmatig te laten controleren door een specialist. Deze kan eventuele beschadigingen of slijtage op tijd signaleren en repareren, waardoor grotere problemen worden voorkomen. Ook kan een specialist advies geven over het onderhoud en eventuele verbeteringen aanbrengen om de levensduur van het veld te verlengen.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van een kunstgrasveld te verlengen. Een belangrijke factor is het onderhoud, zoals hierboven beschreven. Daarnaast kan het vervangen van de infill bijdragen aan een langere levensduur. De infill is het materiaal dat tussen de kunstgrasvezels wordt aangebracht en zorgt voor demping en stabiliteit. Na verloop van tijd kan de infill zijn kracht verliezen, waardoor het veld minder goed bespeelbaar wordt en de kans op beschadigingen toeneemt. Door de infill te vervangen, kan de levensduur van het veld worden verlengd.

Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van een extra laag kunstgrasvezels. Dit wordt ook wel een ‘overgrass’ genoemd. Door deze extra laag wordt de slijtage van de onderliggende vezels verminderd, waardoor het veld langer meegaat. Een overgrass kan worden aangebracht bij een veld dat nog in goede staat verkeert, maar waarvan de levensduur dreigt te worden verkort door intensief gebruik.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een kunstgrasveld ligt tussen de 8 en 12 jaar. Door goed onderhoud en eventuele reparaties kan de levensduur worden verlengd. Het vervangen van de infill en het aanbrengen van een extra laag kunstgrasvezels zijn mogelijkheden om de levensduur te verlengen. Het is belangrijk om het veld regelmatig te laten controleren door een specialist en advies te vragen over het onderhoud en eventuele verbeteringen. Zo kan het kunstgrasveld optimaal worden benut en gaat het zo lang mogelijk mee.

Plaats een reactie