Levensduur led armaturen

LED-verlichting is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Dit komt voornamelijk door de vele voordelen die LED-verlichting biedt ten opzichte van traditionele verlichting. Een van de belangrijkste voordelen is de levensduur van LED-armaturen. In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van LED-armaturen en hoe deze kan worden verlengd.

Gemiddelde levensduur van LED-armaturen

De gemiddelde levensduur van LED-armaturen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de LED’s, de gebruikte materialen en de omgevingsfactoren. Over het algemeen hebben LED-armaturen een levensduur van 50.000 tot 100.000 branduren. Dit betekent dat een LED-armatuur bij dagelijks gebruik van 8 uur per dag, ongeveer 17 jaar meegaat. Dit is aanzienlijk langer dan traditionele verlichting, die vaak een levensduur heeft van 10.000 tot 20.000 branduren.

Hoe kan de levensduur van LED-armaturen worden verlengd?

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van LED-armaturen te verlengen. Hieronder hebben we de belangrijkste manieren op een rijtje gezet:

1. Kies voor kwaliteit

De kwaliteit van de LED’s en de gebruikte materialen zijn van groot belang voor de levensduur van LED-armaturen. Kies daarom altijd voor kwalitatief hoogwaardige LED-armaturen van gerenommeerde merken. Deze armaturen zijn vaak iets duurder, maar gaan wel langer mee en bieden een betere lichtkwaliteit.

2. Zorg voor goede ventilatie

LED’s produceren warmte, en als deze warmte niet goed kan worden afgevoerd, kan dit de levensduur van de LED’s verkorten. Zorg daarom altijd voor goede ventilatie van de LED-armaturen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van ventilatieroosters of door het gebruik van een ventilator.

3. Gebruik een LED-driver van goede kwaliteit

Een LED-driver is verantwoordelijk voor het regelen van de stroomtoevoer naar de LED’s. Een driver van slechte kwaliteit kan de levensduur van de LED’s verkorten. Kies daarom altijd voor een LED-driver van goede kwaliteit.

4. Vermijd hoge temperaturen

LED’s zijn gevoelig voor hoge temperaturen. Vermijd daarom het plaatsen van LED-armaturen op plaatsen waar de temperatuur hoog kan oplopen, zoals boven een oven of in een afgesloten ruimte zonder ventilatie.

5. Schakel de LED-armaturen niet te vaak aan en uit

Het vaak aan- en uitschakelen van LED-armaturen kan de levensduur verkorten. Schakel de LED-armaturen daarom alleen aan en uit wanneer dit nodig is.

6. Maak de LED-armaturen regelmatig schoon

Stof en vuil kunnen zich ophopen op de LED’s en de behuizing van de armaturen. Dit kan de warmteafvoer belemmeren en de levensduur verkorten. Maak de LED-armaturen daarom regelmatig schoon met een zachte doek en eventueel wat water en zeep.

Conclusie

LED-armaturen hebben een aanzienlijk langere levensduur dan traditionele verlichting. De gemiddelde levensduur van LED-armaturen is 50.000 tot 100.000 branduren. Door te kiezen voor kwaliteit, goede ventilatie, een LED-driver van goede kwaliteit, het vermijden van hoge temperaturen, het niet te vaak aan- en uitschakelen van de LED-armaturen en het regelmatig schoonmaken van de armaturen, kan de levensduur van LED-armaturen worden verlengd. Hierdoor kan er worden bespaard op de kosten voor vervanging en onderhoud, en kan er worden bijgedragen aan een duurzamere samenleving.

Plaats een reactie