Levensduur led lamp

Een led lamp is een energiezuinige en duurzame lichtbron die steeds populairder wordt. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een led lamp en hoe kun je deze verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een led lamp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de lamp, het gebruik en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen gaat een led lamp tussen de 15.000 en 50.000 branduren mee. Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een levensduur van ongeveer 1000 branduren en een spaarlamp gaat gemiddeld tussen de 6000 en 15.000 branduren mee.

De levensduur van een led lamp wordt vaak aangegeven in het aantal branduren en in het aantal jaren dat de lamp meegaat bij gemiddeld gebruik. Bijvoorbeeld: een led lamp met een levensduur van 25.000 branduren gaat bij dagelijks gebruik van 4 uur ongeveer 17 jaar mee.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een led lamp te verlengen:

1. Kies voor kwaliteit

Goedkope led lampen hebben vaak een kortere levensduur dan duurdere, kwalitatief betere led lampen. Kies daarom voor een lamp van een gerenommeerd merk en let op keurmerken zoals het Europese Ecolabel of het Energy Star label.

2. Gebruik de juiste fitting

Zorg ervoor dat de led lamp de juiste fitting heeft voor de lampvoet. Een verkeerde fitting kan leiden tot oververhitting en een kortere levensduur van de lamp.

3. Gebruik een geschikte dimmer

Niet alle led lampen zijn geschikt om te dimmen. Gebruik daarom een dimmer die speciaal geschikt is voor led verlichting. Hiermee voorkom je dat de lamp oververhit raakt en gaat knipperen of flikkeren.

4. Vermijd extreme temperaturen

Extreme temperaturen, zowel warm als koud, kunnen de levensduur van een led lamp verkorten. Plaats de lamp daarom niet in direct zonlicht of in de buurt van een warmtebron en vermijd ook plaatsen waar het erg koud kan worden, zoals een onverwarmde garage of schuur.

5. Schakel de lamp niet te vaak aan en uit

Een led lamp heeft een beperkt aantal schakelcycli. Schakel de lamp daarom niet te vaak aan en uit, maar laat deze liever continu branden als je de ruimte verlaat. Dit bespaart bovendien energie.

6. Reinig de lamp regelmatig

Een stoffige led lamp kan oververhit raken en daardoor sneller kapot gaan. Reinig de lamp daarom regelmatig met een zachte doek of een stofzuiger met een zachte borstel.

Conclusie

Een led lamp heeft een gemiddelde levensduur van tussen de 15.000 en 50.000 branduren, afhankelijk van verschillende factoren. Door te kiezen voor kwaliteit, de juiste fitting en dimmer, extreme temperaturen te vermijden, de lamp niet te vaak aan en uit te schakelen en de lamp regelmatig te reinigen, kun je de levensduur van een led lamp verlengen. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu.

Plaats een reactie