Levensduur led lampen

LED lampen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden vanwege hun energiezuinigheid en lange levensduur. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde levensduur van een LED lamp en zijn er mogelijkheden om deze levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur LED lampen

De gemiddelde levensduur van een LED lamp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de lamp en het gebruik ervan. Over het algemeen gaan LED lampen veel langer mee dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Een LED lamp kan gemiddeld tussen de 15.000 en 50.000 branduren meegaan, afhankelijk van het type lamp en de kwaliteit ervan.

Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 1000 branduren en een halogeenlamp gaat gemiddeld tussen de 2000 en 5000 branduren mee. Dit betekent dat een LED lamp tot wel 50 keer langer mee kan gaan dan een gloeilamp en tot wel 10 keer langer dan een halogeenlamp.

Hoe kan de levensduur van LED lampen worden verlengd?

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van LED lampen te verlengen. Hieronder worden een aantal tips gegeven:

1. Kies voor kwaliteit

De kwaliteit van een LED lamp is van invloed op de levensduur ervan. Kies daarom altijd voor LED lampen van goede kwaliteit. Deze zijn vaak iets duurder, maar gaan wel langer mee en zijn uiteindelijk dus voordeliger.

2. Gebruik een geschikte dimmer

Als je LED lampen wilt dimmen, is het belangrijk om een geschikte dimmer te gebruiken. Niet alle dimmers zijn geschikt voor LED lampen en het gebruik van een verkeerde dimmer kan de levensduur van de lamp verkorten.

3. Zorg voor goede ventilatie

LED lampen geven weinig warmte af, maar hebben wel goede ventilatie nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg er daarom voor dat de lampen niet afgedekt worden en dat er voldoende ruimte is voor ventilatie.

4. Schakel de lampen niet te vaak aan en uit

LED lampen hebben een beperkt aantal schakelcycli. Dit betekent dat het aantal keren dat de lamp aan en uit wordt geschakeld van invloed is op de levensduur ervan. Probeer daarom de lampen niet te vaak aan en uit te schakelen.

5. Gebruik een stabiele stroomvoorziening

Een stabiele stroomvoorziening is belangrijk voor de levensduur van LED lampen. Schommelingen in de stroomvoorziening kunnen de levensduur verkorten. Gebruik daarom een stabiele stroomvoorziening en vermijd het gebruik van goedkope, onstabiele adapters.

Conclusie

De levensduur van LED lampen is over het algemeen veel langer dan die van traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Een LED lamp kan gemiddeld tussen de 15.000 en 50.000 branduren meegaan, afhankelijk van het type lamp en de kwaliteit ervan. Door te kiezen voor kwaliteit, een geschikte dimmer, goede ventilatie, niet te vaak aan- en uitschakelen en een stabiele stroomvoorziening, kan de levensduur van LED lampen worden verlengd.

Plaats een reactie