Levensduur led strip

Een led strip is een populaire manier om sfeer te creëren in huis. Het is een flexibele strip met kleine led-lampjes die in verschillende kleuren kunnen branden. Maar hoe lang gaat zo’n led strip eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een led strip.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een led strip is ongeveer 50.000 branduren. Dit betekent dat de led strip bij dagelijks gebruik ongeveer 14 jaar meegaat. Dit is aanzienlijk langer dan traditionele verlichting, zoals gloeilampen en halogeenlampen. Deze hebben een levensduur van ongeveer 1000 tot 2000 branduren.

De levensduur van een led strip kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de kwaliteit van de led strip invloed hebben op de levensduur. Een goedkope led strip van lage kwaliteit kan bijvoorbeeld sneller kapot gaan dan een duurdere led strip van hoge kwaliteit.

Ook de omgevingstemperatuur kan invloed hebben op de levensduur van een led strip. Led strips kunnen namelijk oververhit raken als ze te lang aan staan of als ze in een warme omgeving worden geplaatst. Dit kan leiden tot beschadiging van de led-lampjes en uiteindelijk tot een kortere levensduur.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een led strip te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

1. Kies voor een led strip van hoge kwaliteit

Een led strip van hoge kwaliteit gaat over het algemeen langer mee dan een goedkope led strip van lage kwaliteit. Kies daarom altijd voor een led strip van een gerenommeerd merk en let op de kwaliteit van de materialen.

2. Plaats de led strip op de juiste plek

Zorg ervoor dat de led strip op een koele plek wordt geplaatst en niet te dicht bij warmtebronnen, zoals radiatoren of ovens. Dit voorkomt oververhitting en verlengt de levensduur van de led strip.

3. Gebruik een led strip dimmer

Een led strip dimmer kan helpen om de levensduur van de led strip te verlengen. Door de led strip te dimmen, wordt er minder stroom verbruikt en wordt de led strip minder warm. Dit vermindert de kans op oververhitting en beschadiging van de led-lampjes.

4. Reinig de led strip regelmatig

Stof en vuil kunnen zich ophopen op de led strip en de warmteafvoer belemmeren. Dit kan leiden tot oververhitting en beschadiging van de led-lampjes. Reinig de led strip daarom regelmatig met een zachte doek om stof en vuil te verwijderen.

5. Schakel de led strip uit als je hem niet gebruikt

Als je de led strip niet gebruikt, schakel hem dan uit. Dit vermindert de belasting van de led-lampjes en verlengt de levensduur van de led strip.

Conclusie

Een led strip heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 50.000 branduren, wat neerkomt op ongeveer 14 jaar bij dagelijks gebruik. De levensduur kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de led strip en de omgevingstemperatuur. Door te kiezen voor een led strip van hoge kwaliteit, de led strip op de juiste plek te plaatsen, een led strip dimmer te gebruiken, de led strip regelmatig te reinigen en de led strip uit te schakelen als je hem niet gebruikt, kun je de levensduur van de led strip verlengen.

Plaats een reactie