Levensduur led tl buis

Een led tl buis is een energiezuinige en duurzame vervanger voor de traditionele tl buis. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een led tl buis en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een led tl buis is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de led chips, de gebruikte materialen en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen hebben led tl buizen een levensduur van 25.000 tot 50.000 branduren. Dit betekent dat een led tl buis bij dagelijks gebruik ongeveer 10 tot 20 jaar meegaat.

Ter vergelijking: een traditionele tl buis heeft een gemiddelde levensduur van 10.000 tot 15.000 branduren. Dit betekent dat een led tl buis twee tot vier keer langer meegaat dan een traditionele tl buis. Daarnaast verbruikt een led tl buis ook nog eens minder energie, waardoor je op de lange termijn flink kunt besparen op je energierekening.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een led tl buis te verlengen. Hieronder bespreken we een aantal mogelijkheden:

1. Kies voor kwaliteit

De kwaliteit van de led chips en de gebruikte materialen zijn van invloed op de levensduur van een led tl buis. Kies daarom altijd voor een led tl buis van goede kwaliteit. Deze zijn vaak iets duurder in aanschaf, maar gaan wel langer mee en besparen op de lange termijn meer energie.

2. Zorg voor goede ventilatie

Een led tl buis kan warm worden tijdens het gebruik. Zorg daarom voor goede ventilatie, zodat de warmte goed kan worden afgevoerd. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de led tl buis, maar voorkomt ook dat de omgevingstemperatuur te hoog wordt.

3. Gebruik een led tl buis met een laag vermogen

Een led tl buis met een laag vermogen verbruikt minder energie en wordt minder warm dan een led tl buis met een hoog vermogen. Hierdoor gaat de led tl buis langer mee en is er minder kans op oververhitting.

4. Schakel de led tl buis niet te vaak aan en uit

Het aan- en uitschakelen van een led tl buis kan de levensduur verkorten. Schakel de led tl buis daarom niet te vaak aan en uit. Dit geldt vooral voor led tl buizen die worden gebruikt in ruimtes waar het licht vaak aan en uit wordt gedaan, zoals toiletten en gangen.

5. Reinig de led tl buis regelmatig

Een led tl buis kan vuil en stof aantrekken, waardoor de lichtopbrengst afneemt en de levensduur verkort wordt. Reinig de led tl buis daarom regelmatig met een zachte doek en vermijd agressieve schoonmaakmiddelen.

Conclusie

Een led tl buis heeft een gemiddelde levensduur van 25.000 tot 50.000 branduren, wat neerkomt op ongeveer 10 tot 20 jaar bij dagelijks gebruik. Door te kiezen voor kwaliteit, goede ventilatie, een laag vermogen, niet te vaak aan- en uitschakelen en regelmatig reinigen, kun je de levensduur van een led tl buis verlengen. Hierdoor bespaar je niet alleen op de lange termijn energie, maar ook op de kosten van vervanging.

Plaats een reactie