Levensduur led tl

Een led tl is een energiezuinige en duurzame vervanger voor de traditionele tl-buis. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een led tl en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een led tl is ongeveer 50.000 branduren. Dit betekent dat de led tl bij dagelijks gebruik ongeveer 14 jaar meegaat. Ter vergelijking: een traditionele tl-buis heeft een gemiddelde levensduur van 10.000 branduren, wat neerkomt op ongeveer 3 jaar bij dagelijks gebruik.

De levensduur van een led tl kan echter variƫren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de led tl, de omgevingstemperatuur en het gebruik van de led tl. Een led tl die in een vochtige omgeving wordt gebruikt, zal bijvoorbeeld minder lang meegaan dan een led tl die in een droge omgeving wordt gebruikt.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een led tl te verlengen. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden:

Kies voor een kwalitatief goede led tl

De kwaliteit van de led tl is van invloed op de levensduur. Kies daarom voor een led tl van een gerenommeerd merk en let op de specificaties van de led tl. Een goede led tl heeft bijvoorbeeld een hoge lichtopbrengst en een laag energieverbruik.

Zorg voor een goede ventilatie

Een led tl kan warm worden tijdens het gebruik. Zorg daarom voor een goede ventilatie, zodat de warmte goed kan worden afgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een ventilator of het openen van ramen en deuren.

Vermijd vochtige omgevingen

Een vochtige omgeving kan de levensduur van een led tl verkorten. Vermijd daarom het gebruik van een led tl in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens. Als het toch noodzakelijk is om een led tl in een vochtige omgeving te gebruiken, kies dan voor een led tl met een hoge IP-waarde. Dit betekent dat de led tl beschermd is tegen vocht en stof.

Gebruik een led tl op de juiste manier

Gebruik een led tl op de juiste manier om de levensduur te verlengen. Dit betekent dat de led tl niet overbelast mag worden en dat de led tl niet te vaak aan- en uitgeschakeld mag worden. Een led tl heeft namelijk een beperkt aantal schakelcycli.

Vervang de led tl op tijd

Hoewel een led tl een lange levensduur heeft, is het toch belangrijk om de led tl op tijd te vervangen. Na verloop van tijd neemt de lichtopbrengst van de led tl namelijk af en kan de kleur van het licht veranderen. Dit kan leiden tot vermoeide ogen en een verminderd concentratievermogen.

Conclusie

Een led tl heeft een gemiddelde levensduur van 50.000 branduren, wat neerkomt op ongeveer 14 jaar bij dagelijks gebruik. Door te kiezen voor een kwalitatief goede led tl, te zorgen voor een goede ventilatie, vochtige omgevingen te vermijden, de led tl op de juiste manier te gebruiken en de led tl op tijd te vervangen, kan de levensduur van de led tl worden verlengd. Zo kan er optimaal worden geprofiteerd van de voordelen van een energiezuinige en duurzame led tl.

Plaats een reactie