Levensduur ledlampen

LED-verlichting is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Dit komt voornamelijk door de vele voordelen die LED-verlichting biedt ten opzichte van traditionele verlichting. Een van de belangrijkste voordelen is de levensduur van LED-lampen. In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van LED-lampen en hoe je deze kunt verlengen.

Gemiddelde levensduur van LED-lampen

De gemiddelde levensduur van LED-lampen is sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de LED-lamp, het gebruik en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen hebben LED-lampen een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Een LED-lamp gaat gemiddeld tussen de 15.000 en 50.000 branduren mee. Dit betekent dat een LED-lamp bij dagelijks gebruik van 8 uur per dag, ongeveer 5 tot 17 jaar meegaat. Dit is aanzienlijk langer dan een gloeilamp, die gemiddeld slechts 1000 branduren meegaat.

Hoe kun je de levensduur van LED-lampen verlengen?

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van LED-lampen te verlengen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

1. Kies voor kwalitatief goede LED-lampen

De kwaliteit van LED-lampen kan sterk verschillen. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor kwalitatief goede LED-lampen. Deze zijn vaak iets duurder, maar gaan wel langer mee en zijn energiezuiniger. Kies bijvoorbeeld voor LED-lampen met het Energy Star-label. Dit label geeft aan dat de LED-lampen voldoen aan strenge eisen op het gebied van energiezuinigheid en kwaliteit.

2. Zorg voor een goede ventilatie

LED-lampen geven weinig warmte af, maar het is toch belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie. Dit voorkomt dat de LED-lampen te warm worden, wat de levensduur kan verkorten. Zorg er daarom voor dat de LED-lampen niet te dicht op elkaar geplaatst worden en dat er voldoende ruimte is voor ventilatie.

3. Gebruik een LED-dimmer

Als je LED-lampen dimt met een traditionele dimmer, kan dit de levensduur verkorten. Dit komt doordat de dimmer de stroom naar de LED-lampen niet gelijkmatig verdeelt. Gebruik daarom altijd een LED-dimmer. Deze verdeelt de stroom wel gelijkmatig, waardoor de levensduur van de LED-lampen niet verkort wordt.

4. Schakel de LED-lampen niet te vaak aan en uit

LED-lampen hebben een beperkt aantal schakelcycli. Dit betekent dat het aantal keren dat je de LED-lampen aan en uit kunt schakelen beperkt is. Schakel de LED-lampen daarom niet te vaak aan en uit. Als je de LED-lampen toch vaak aan en uit moet schakelen, kies dan voor LED-lampen met een hoger aantal schakelcycli.

5. Gebruik een stabiele stroombron

LED-lampen zijn gevoelig voor schommelingen in de stroomtoevoer. Gebruik daarom altijd een stabiele stroombron. Dit voorkomt dat de LED-lampen beschadigd raken en verkort de levensduur niet.

Conclusie

De levensduur van LED-lampen is aanzienlijk langer dan die van traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Gemiddeld gaan LED-lampen tussen de 15.000 en 50.000 branduren mee. Door te kiezen voor kwalitatief goede LED-lampen, te zorgen voor een goede ventilatie, een LED-dimmer te gebruiken, de LED-lampen niet te vaak aan en uit te schakelen en een stabiele stroombron te gebruiken, kun je de levensduur van LED-lampen verlengen. Dit zorgt niet alleen voor kostenbesparing, maar is ook beter voor het milieu.

Plaats een reactie