Levensduur lithium ion accu auto

Een van de grootste zorgen van potentiële kopers van elektrische auto’s is de levensduur van de accu. Lithium ion accu’s zijn de meest gebruikte accu’s in elektrische auto’s vanwege hun hoge energiedichtheid en lange levensduur. Maar hoe lang gaat een lithium ion accu in een elektrische auto eigenlijk mee?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een lithium ion accu in een elektrische auto is ongeveer 8 tot 10 jaar of 100.000 tot 200.000 kilometer. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de accu, de rijstijl van de bestuurder en de omgevingsomstandigheden.

Naarmate de accu ouder wordt, neemt de capaciteit af. Dit betekent dat de accu minder energie kan opslaan en de actieradius van de auto afneemt. Dit is een natuurlijk proces en kan niet worden voorkomen. Na ongeveer 8 tot 10 jaar zal de accu nog steeds werken, maar zal de actieradius aanzienlijk zijn verminderd.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een lithium ion accu in een elektrische auto te verlengen. Hieronder staan enkele tips:

1. Laad de accu niet volledig op of ontlaad hem niet volledig

Het is beter om de accu niet volledig op te laden of volledig te ontladen. Dit kan de levensduur van de accu verkorten. Het is beter om de accu tussen de 20% en 80% op te laden en te ontladen.

2. Vermijd extreme temperaturen

Extreme temperaturen kunnen de levensduur van de accu verkorten. Het is beter om de auto niet te parkeren in direct zonlicht of in extreme kou. Als de auto langere tijd niet wordt gebruikt, is het beter om de accu op te slaan op een koele en droge plaats.

3. Rijd rustig en gelijkmatig

Een rustige en gelijkmatige rijstijl kan de levensduur van de accu verlengen. Het is beter om niet te hard op te trekken en niet te hard te remmen. Dit kan de accu belasten en de levensduur verkorten.

4. Laat de accu regelmatig onderhouden

Het is belangrijk om de accu regelmatig te laten onderhouden. Dit kan de levensduur van de accu verlengen. Laat de accu bijvoorbeeld eens per jaar controleren door een specialist.

Conclusie

De levensduur van een lithium ion accu in een elektrische auto is ongeveer 8 tot 10 jaar of 100.000 tot 200.000 kilometer. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de accu, de rijstijl van de bestuurder en de omgevingsomstandigheden. Er zijn verschillende manieren om de levensduur van de accu te verlengen, zoals het vermijden van extreme temperaturen en een rustige en gelijkmatige rijstijl. Het is belangrijk om de accu regelmatig te laten onderhouden om de levensduur te verlengen.

Plaats een reactie