Levensduur loodslabben

Loodslabben worden gebruikt om de overgang tussen verschillende bouwdelen waterdicht af te dichten. Denk hierbij aan de overgang tussen dak en gevel, of tussen verschillende dakvlakken. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een loodslab? En zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een loodslab is lastig te bepalen, omdat deze afhankelijk is van verschillende factoren. Zo speelt de kwaliteit van het lood een rol, maar ook de omgevingsfactoren en de manier waarop de loodslab is aangebracht.

Toch kunnen we stellen dat een loodslab gemiddeld zo’n 50 tot 75 jaar meegaat. Dit betekent dat na deze periode de loodslab aan vervanging toe is. Het is dan ook verstandig om regelmatig de staat van de loodslabben te controleren, zodat tijdig kan worden ingegrepen als er sprake is van slijtage of beschadiging.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van loodslabben te verlengen. Zo is het belangrijk om het lood regelmatig te onderhouden. Dit betekent dat het lood moet worden schoongemaakt en gecontroleerd op beschadigingen. Ook is het verstandig om het lood te voorzien van een beschermende coating, zodat het beter bestand is tegen weersinvloeden.

Een andere manier om de levensduur van loodslabben te verlengen is door te kiezen voor een hogere kwaliteit lood. Dit lood is duurder in aanschaf, maar gaat langer mee en is beter bestand tegen slijtage en beschadigingen.

Tot slot is het belangrijk om de loodslabben op de juiste manier aan te brengen. Dit betekent dat het lood op de juiste manier moet worden gevouwen en bevestigd, zodat er geen water onder het lood kan komen. Ook is het belangrijk om het lood op de juiste manier te bevestigen aan de ondergrond, zodat het niet kan verschuiven of loslaten.

Conclusie

De levensduur van loodslabben is afhankelijk van verschillende factoren, maar gemiddeld gaan loodslabben zo’n 50 tot 75 jaar mee. Door het lood regelmatig te onderhouden, te kiezen voor een hogere kwaliteit lood en de loodslabben op de juiste manier aan te brengen, kan de levensduur worden verlengd. Het is dan ook belangrijk om regelmatig de staat van de loodslabben te controleren, zodat tijdig kan worden ingegrepen als er sprake is van slijtage of beschadiging.

Plaats een reactie