Levensduur motorhelm

Een motorhelm is een essentieel onderdeel van de uitrusting van een motorrijder. Het beschermt het hoofd tegen letsel bij een ongeval en kan daarmee levens redden. Maar hoe lang gaat een motorhelm eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een motorhelm is ongeveer vijf jaar. Dit komt doordat de materialen waarvan de helm is gemaakt, zoals polycarbonaat, glasvezel en carbon, na verloop van tijd hun beschermende eigenschappen verliezen. Ook de voering en het vizier slijten na verloop van tijd, waardoor de helm minder comfortabel wordt en minder goed beschermt.

Het is belangrijk om te weten dat de levensduur van een helm niet alleen afhankelijk is van de tijd, maar ook van het gebruik. Een helm die dagelijks wordt gedragen en veel wordt blootgesteld aan zonlicht en regen, zal sneller slijten dan een helm die alleen bij mooi weer wordt gebruikt.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een motorhelm te verlengen. Hieronder volgen een aantal tips:

1. Bewaar de helm op de juiste manier

Als je de helm niet gebruikt, is het belangrijk om hem op de juiste manier op te bergen. Bewaar de helm op een droge en koele plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. Gebruik bij voorkeur een helmzak om de helm te beschermen tegen krassen en stof.

2. Maak de helm regelmatig schoon

Een helm die regelmatig wordt schoongemaakt, gaat langer mee. Maak de buitenkant van de helm schoon met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Verwijder eventuele insectenresten en vuil van het vizier. Maak ook de voering van de helm regelmatig schoon, bij voorkeur met een speciaal reinigingsmiddel voor helmen.

3. Vervang de voering op tijd

De voering van een helm slijt na verloop van tijd en kan ook gaan ruiken. Vervang de voering daarom op tijd, bijvoorbeeld om de twee jaar. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar ook voor een betere bescherming.

4. Vervang het vizier op tijd

Het vizier van een helm kan na verloop van tijd krassen en beschadigingen vertonen, waardoor het zicht minder wordt. Vervang het vizier daarom op tijd, bijvoorbeeld om de twee jaar. Dit zorgt voor een beter zicht en daarmee voor meer veiligheid.

5. Laat de helm niet vallen

Een helm die valt, kan beschadigd raken. Laat de helm daarom niet vallen en bewaar hem op een veilige plaats. Als de helm toch valt, laat hem dan controleren door een deskundige voordat je hem weer gebruikt.

Conclusie

Een motorhelm heeft een gemiddelde levensduur van vijf jaar. Door de helm op de juiste manier op te bergen, regelmatig schoon te maken, de voering en het vizier op tijd te vervangen en de helm niet te laten vallen, kun je de levensduur verlengen. Het is belangrijk om te weten dat de levensduur van een helm niet alleen afhankelijk is van de tijd, maar ook van het gebruik. Een helm die dagelijks wordt gedragen en veel wordt blootgesteld aan zonlicht en regen, zal sneller slijten dan een helm die alleen bij mooi weer wordt gebruikt. Controleer daarom regelmatig de staat van de helm en vervang hem op tijd als dat nodig is.

Plaats een reactie