Levensduur omvormer SMA

Een omvormer SMA is een belangrijk onderdeel van een zonnepaneleninstallatie. Het zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom wordt omgezet naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet. Maar wat is de gemiddelde levensduur van een omvormer SMA en zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een omvormer SMA ligt tussen de 10 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de omvormer, de omgevingstemperatuur en de belasting van de omvormer. Een omvormer die continu op vol vermogen draait, zal bijvoorbeeld sneller slijten dan een omvormer die minder belast wordt.

Daarnaast kan de levensduur van een omvormer SMA ook beïnvloed worden door externe factoren, zoals blikseminslag of overspanning. Het is daarom belangrijk om de omvormer goed te beschermen tegen deze risico’s.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een omvormer SMA te verlengen. Een belangrijke factor is het regelmatig onderhouden van de omvormer. Dit kan bijvoorbeeld door het schoonmaken van de omvormer en het controleren van de bekabeling. Ook het updaten van de firmware kan bijdragen aan een langere levensduur.

Een andere manier om de levensduur van een omvormer SMA te verlengen, is door te zorgen voor een goede ventilatie. Een omvormer die te warm wordt, zal sneller slijten. Door de omvormer op een koele plek te plaatsen en te zorgen voor voldoende ventilatie, kan de levensduur verlengd worden.

Tot slot is het belangrijk om de omvormer goed te beschermen tegen externe factoren, zoals blikseminslag en overspanning. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een overspanningsbeveiliging en het aarden van de omvormer.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een omvormer SMA ligt tussen de 10 en 15 jaar. Door regelmatig onderhoud te plegen, te zorgen voor een goede ventilatie en de omvormer te beschermen tegen externe factoren, kan de levensduur verlengd worden. Het is daarom belangrijk om de omvormer goed te onderhouden en te beschermen, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw zonnepaneleninstallatie.

Plaats een reactie