Levensduur omvormer zonnepanelen forum

Als je zonnepanelen hebt, dan heb je ook een omvormer nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, wordt omgezet in wisselstroom die je kunt gebruiken in huis. Maar hoe lang gaat zo’n omvormer eigenlijk mee? En kun je de levensduur verlengen?

Gemiddelde levensduur omvormer zonnepanelen

De gemiddelde levensduur van een omvormer voor zonnepanelen ligt tussen de 10 en 15 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de omvormer, het merk en model, de omgevingstemperatuur en de belasting. Een omvormer die veel wordt belast, zal bijvoorbeeld sneller slijten dan een omvormer die minder wordt belast.

Als je omvormer het einde van zijn levensduur heeft bereikt, dan kun je deze het beste vervangen. Een oude omvormer kan namelijk minder efficiënt werken en daardoor minder energie opwekken. Ook kan een oude omvormer storingen veroorzaken, waardoor je zonnepanelen niet meer goed werken.

Verlengen levensduur omvormer zonnepanelen

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van je omvormer voor zonnepanelen te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

1. Kies voor een kwalitatief goede omvormer

Als je een omvormer koopt, kies dan voor een kwalitatief goede omvormer van een gerenommeerd merk. Deze omvormers zijn vaak iets duurder, maar gaan wel langer mee en zijn betrouwbaarder.

2. Plaats de omvormer op een koele plek

Een omvormer kan warm worden tijdens het omzetten van de gelijkstroom naar wisselstroom. Plaats de omvormer daarom op een koele plek, bijvoorbeeld in de schaduw of in een koele ruimte. Zo voorkom je dat de omvormer oververhit raakt en sneller slijt.

3. Zorg voor goede ventilatie

Zorg ervoor dat de omvormer voldoende ventilatie heeft. Een omvormer die niet goed kan ventileren, kan ook oververhit raken en sneller slijten. Plaats de omvormer daarom niet in een afgesloten ruimte en zorg ervoor dat er voldoende ruimte omheen is.

4. Laat de omvormer regelmatig controleren

Laat de omvormer regelmatig controleren door een specialist. Zo kun je eventuele problemen op tijd opsporen en verhelpen, voordat de omvormer schade oploopt.

5. Schakel de omvormer uit bij onweer

Bij onweer kan er een piekspanning ontstaan in het elektriciteitsnetwerk. Deze piekspanning kan schade veroorzaken aan de omvormer. Schakel de omvormer daarom uit tijdens onweer.

Conclusie

Een omvormer voor zonnepanelen heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. Door te kiezen voor een kwalitatief goede omvormer, deze op een koele plek te plaatsen, te zorgen voor goede ventilatie, regelmatig te laten controleren en deze uit te schakelen bij onweer, kun je de levensduur van de omvormer verlengen. Als de omvormer het einde van zijn levensduur heeft bereikt, is het verstandig om deze te vervangen om storingen en verminderde efficiëntie te voorkomen.

Plaats een reactie