Levensduur omvormer

Een omvormer is een apparaat dat gelijkstroom omzet in wisselstroom. Dit is nodig omdat veel apparaten in huis werken op wisselstroom, terwijl zonnepanelen gelijkstroom opwekken. Een omvormer is dus een belangrijk onderdeel van een zonnepaneleninstallatie. Maar wat is de gemiddelde levensduur van een omvormer en zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een omvormer ligt tussen de 10 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de omvormer, de omgevingstemperatuur en het gebruik. Een omvormer die in een koele omgeving staat en niet te zwaar belast wordt, gaat langer mee dan een omvormer die in een warme omgeving staat en veel gebruikt wordt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de levensduur van een omvormer niet gelijk loopt met de garantieperiode. De garantieperiode van een omvormer is meestal 5 tot 10 jaar, maar dit betekent niet dat de omvormer na deze periode kapot gaat. Het kan wel zijn dat de omvormer na de garantieperiode minder goed gaat presteren en uiteindelijk vervangen moet worden.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een omvormer te verlengen. Hieronder worden een aantal tips gegeven:

Plaatsing

De plaatsing van de omvormer is belangrijk voor de levensduur. Zorg ervoor dat de omvormer op een koele en droge plek staat, bijvoorbeeld in de garage of op zolder. Plaats de omvormer niet in direct zonlicht en zorg voor voldoende ventilatie. Een omvormer die te warm wordt, gaat namelijk sneller kapot.

Onderhoud

Een omvormer heeft weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk om regelmatig de ventilatieopeningen schoon te maken. Hierdoor kan de omvormer beter koelen en gaat hij langer mee. Daarnaast is het belangrijk om de omvormer regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen of losse onderdelen.

Belasting

Een omvormer gaat langer mee als hij niet te zwaar belast wordt. Zorg er daarom voor dat de omvormer niet overbelast wordt en dat het vermogen van de omvormer past bij het vermogen van de zonnepanelen. Een te zware belasting kan ervoor zorgen dat de omvormer oververhit raakt en kapot gaat.

Kwaliteit

De kwaliteit van de omvormer is ook van invloed op de levensduur. Kies daarom voor een omvormer van een gerenommeerd merk en let op de garantieperiode. Een omvormer met een lange garantieperiode geeft vaak aan dat de kwaliteit goed is.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een omvormer ligt tussen de 10 en 15 jaar. Door de omvormer op de juiste manier te plaatsen, regelmatig te onderhouden, niet te zwaar te belasten en te kiezen voor een kwalitatief goede omvormer, kan de levensduur verlengd worden. Het is belangrijk om te weten dat de garantieperiode niet gelijk loopt met de levensduur en dat het na de garantieperiode nodig kan zijn om de omvormer te vervangen.

Plaats een reactie