Levensduur onbehandeld douglas hout

Douglas hout is een populaire houtsoort die veel gebruikt wordt in de bouw en voor tuinmeubelen. Het hout heeft een mooie roodbruine kleur en is relatief goedkoop. Maar wat is eigenlijk de levensduur van onbehandeld douglas hout?

Gemiddelde levensduur

De levensduur van onbehandeld douglas hout is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het hout, de omgevingsfactoren en de toepassing van het hout. Over het algemeen heeft douglas hout een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar.

Als het hout wordt blootgesteld aan vocht, bijvoorbeeld door regen of grondwater, zal de levensduur korter zijn. Ook als het hout in direct contact staat met de grond, zal het sneller gaan rotten. Het is daarom belangrijk om het hout goed te behandelen en te beschermen tegen vocht.

Behandeling van douglas hout

Om de levensduur van douglas hout te verlengen, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Een veelgebruikte behandeling is impregneren. Hierbij wordt het hout behandeld met een impregneermiddel, dat het hout beschermt tegen vocht en schimmels. Impregneren kan zowel met een kleurloos middel als met een kleurpigment, waardoor het hout een andere kleur krijgt.

Een andere behandeling is het aanbrengen van een beits of lak. Hierbij wordt het hout voorzien van een beschermende laag, die het hout beschermt tegen vocht en UV-straling. Beits en lak zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor het hout een andere uitstraling krijgt.

Als het hout al is aangetast door vocht of schimmels, kan het behandeld worden met een speciaal middel dat het hout herstelt en beschermt. Dit middel dringt diep in het hout door en zorgt ervoor dat het hout weer sterk en gezond wordt.

Onderhoud van douglas hout

Om de levensduur van douglas hout te verlengen, is het belangrijk om het hout goed te onderhouden. Dit betekent dat het hout regelmatig schoongemaakt moet worden en dat beschadigingen direct gerepareerd moeten worden.

Als het hout behandeld is met een beits of lak, moet deze laag regelmatig opnieuw aangebracht worden. Dit voorkomt dat het hout beschadigd raakt en zorgt ervoor dat het hout er mooi uit blijft zien.

Conclusie

De levensduur van onbehandeld douglas hout is gemiddeld 10 tot 15 jaar. Door het hout goed te behandelen en te onderhouden, kan de levensduur verlengd worden. Impregneren, beitsen en lakken zijn veelgebruikte behandelingen om het hout te beschermen tegen vocht en schimmels. Het regelmatig schoonmaken en onderhouden van het hout is belangrijk om de levensduur te verlengen.

Plaats een reactie