Levensduur ondergrondse mazouttank

Een ondergrondse mazouttank is een opslagtank die gebruikt wordt om stookolie op te slaan. Deze tanks worden vaak gebruikt in woningen en bedrijven die verwarmd worden met stookolie. Een ondergrondse mazouttank heeft een beperkte levensduur en moet na verloop van tijd vervangen worden. In dit artikel bespreken we de gemiddelde levensduur van een ondergrondse mazouttank en de mogelijkheden om de levensduur te verlengen.

Gemiddelde levensduur van een ondergrondse mazouttank

De gemiddelde levensduur van een ondergrondse mazouttank is ongeveer 20 tot 25 jaar. Na deze periode kan de tank beginnen te corroderen en kunnen er lekken ontstaan. Het is daarom belangrijk om de tank regelmatig te laten controleren op lekkages en andere defecten. Een lekkende tank kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor het milieu en de gezondheid van mens en dier.

De levensduur van een ondergrondse mazouttank kan beïnvloed worden door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal waaruit de tank is gemaakt, de omgeving waarin de tank zich bevindt en de manier waarop de tank is geïnstalleerd en onderhouden.

Mogelijkheden om de levensduur te verlengen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de levensduur van een ondergrondse mazouttank te verlengen. Een van de belangrijkste factoren is het regelmatig laten controleren van de tank op lekkages en andere defecten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een jaarlijkse inspectie door een erkend tanktechnicus.

Een andere manier om de levensduur van een ondergrondse mazouttank te verlengen is door de tank te beschermen tegen corrosie. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een coating of door het aanbrengen van een kathodische bescherming. Een coating beschermt de tank tegen corrosie door een laagje op de tank aan te brengen dat vocht en zuurstof tegenhoudt. Een kathodische bescherming werkt door middel van een elektrisch veld dat corrosie tegengaat.

Daarnaast is het belangrijk om de tank op de juiste manier te installeren en te onderhouden. Een goed geïnstalleerde tank zal minder snel lekken en zal langer meegaan. Ook het regelmatig laten reinigen van de tank kan bijdragen aan een langere levensduur.

Wanneer moet een ondergrondse mazouttank vervangen worden?

Een ondergrondse mazouttank moet vervangen worden als de tank lekt of als er andere defecten zijn die niet meer te repareren zijn. Ook als de tank ouder is dan 25 jaar wordt aangeraden om de tank te vervangen, zelfs als er nog geen lekkages of andere defecten zijn geconstateerd.

Als een ondergrondse mazouttank vervangen moet worden, is het belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Het verwijderen van een ondergrondse mazouttank kan namelijk gevaarlijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Het is daarom belangrijk om een erkend tanktechnicus in te schakelen die de tank op een veilige en verantwoorde manier kan verwijderen.

Conclusie

Een ondergrondse mazouttank heeft een beperkte levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Het regelmatig laten controleren van de tank op lekkages en andere defecten kan bijdragen aan een langere levensduur. Daarnaast kan de levensduur verlengd worden door de tank te beschermen tegen corrosie en door de tank op de juiste manier te installeren en te onderhouden. Als de tank ouder is dan 25 jaar of als er lekkages of andere defecten zijn geconstateerd, moet de tank vervangen worden. Het is belangrijk om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen door een erkend tanktechnicus in te schakelen.

Plaats een reactie