Levensduur pacemaker

Een pacemaker is een klein apparaatje dat wordt gebruikt om het hartritme te reguleren. Het wordt geïmplanteerd onder de huid van de borstkas en is verbonden met het hart via elektroden. Een pacemaker kan levensreddend zijn voor mensen met hartritmestoornissen, maar hoe lang gaat een pacemaker eigenlijk mee?

Gemiddelde levensduur van een pacemaker

De gemiddelde levensduur van een pacemaker is ongeveer 6 tot 10 jaar. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het type pacemaker, de batterijduur en het gebruik van de pacemaker. Sommige pacemakers hebben een langere levensduur dan andere, afhankelijk van de technologie die wordt gebruikt.

Hoe werkt een pacemaker?

Een pacemaker werkt door elektrische impulsen af te geven aan het hart om het hartritme te reguleren. De pacemaker heeft een batterij die de elektrische impulsen genereert en deze impulsen worden via elektroden naar het hart gestuurd. De elektroden worden via aders in het hart geplaatst en de pacemaker wordt onder de huid van de borstkas geïmplanteerd.

Wat gebeurt er als de batterij van de pacemaker leeg raakt?

Als de batterij van de pacemaker leeg raakt, kan de pacemaker niet langer elektrische impulsen afgeven aan het hart. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de batterij van de pacemaker regelmatig te laten controleren en indien nodig te laten vervangen.

Hoe kan de levensduur van een pacemaker worden verlengd?

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een pacemaker te verlengen. Een van de belangrijkste factoren is het verminderen van het energieverbruik van de pacemaker. Dit kan worden bereikt door de instellingen van de pacemaker aan te passen en het gebruik van de pacemaker te verminderen wanneer dat mogelijk is.

Een andere manier om de levensduur van een pacemaker te verlengen is door gebruik te maken van nieuwe technologieën. Er zijn bijvoorbeeld pacemakers op de markt die gebruik maken van zonnecellen om de batterij op te laden. Deze pacemakers hebben een langere levensduur dan traditionele pacemakers.

Wanneer moet een pacemaker worden vervangen?

Een pacemaker moet worden vervangen wanneer de batterij leeg is of wanneer de pacemaker niet meer goed werkt. Dit kan worden vastgesteld door regelmatige controles bij de cardioloog. Het is belangrijk om de pacemaker op tijd te laten vervangen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Conclusie

Een pacemaker kan levensreddend zijn voor mensen met hartritmestoornissen, maar heeft een beperkte levensduur van ongeveer 6 tot 10 jaar. Door het verminderen van het energieverbruik en het gebruik van nieuwe technologieën kan de levensduur van een pacemaker worden verlengd. Het is belangrijk om de pacemaker regelmatig te laten controleren en op tijd te laten vervangen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Plaats een reactie