Levensduur rietmatten

Rietmatten zijn een populaire keuze als het gaat om het creëren van privacy in de tuin of op het balkon. Ze zijn gemaakt van natuurlijk materiaal en hebben een mooie, natuurlijke uitstraling. Maar hoe lang gaan rietmatten eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De levensduur van een rietmat hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de blootstelling aan weer en wind en de manier waarop de mat is bevestigd. Over het algemeen gaat een rietmat tussen de 3 en 5 jaar mee. Na deze periode kan de mat gaan verkleuren, uitdrogen en uiteindelijk uit elkaar vallen.

Als je de rietmat binnen gebruikt, bijvoorbeeld als decoratie aan de muur, kan deze langer meegaan. Binnen is er immers geen sprake van blootstelling aan weer en wind.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een rietmat te verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

1. Behandel de rietmat met een beschermende spray

Er zijn speciale sprays verkrijgbaar die de rietmat beschermen tegen vocht en UV-straling. Door de mat regelmatig te behandelen met zo’n spray, kan de levensduur worden verlengd.

2. Bevestig de rietmat op de juiste manier

Hoe je de rietmat bevestigt, kan ook invloed hebben op de levensduur. Zorg ervoor dat de mat goed strak wordt gespannen en dat er geen ruimte is tussen de mat en de ondergrond. Hierdoor kan er geen vocht tussen komen en blijft de mat langer mooi.

3. Haal de rietmat binnen bij slecht weer

Als het hard waait of regent, kan het verstandig zijn om de rietmat tijdelijk binnen te halen. Zo voorkom je dat de mat beschadigd raakt en gaat verkleuren.

4. Vervang de rietmat op tijd

Als de rietmat echt aan het einde van zijn levensduur is, is het beter om deze te vervangen. Een versleten rietmat kan namelijk gaan schimmelen en ongedierte aantrekken. Door op tijd te vervangen, voorkom je deze problemen.

Conclusie

Een rietmat gaat gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar mee. Door de mat op de juiste manier te bevestigen, te behandelen met een beschermende spray en bij slecht weer binnen te halen, kun je de levensduur verlengen. Als de rietmat echt versleten is, is het beter om deze te vervangen om problemen met schimmel en ongedierte te voorkomen.

Plaats een reactie