Levensduur rolluik

Een rolluik is een populaire vorm van zonwering en beveiliging voor huizen en bedrijven. Het biedt niet alleen bescherming tegen de zon, maar ook tegen inbraak en geluidsoverlast. Maar hoe lang gaat een rolluik eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De levensduur van een rolluik hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal, de kwaliteit en het gebruik. Over het algemeen gaat een rolluik gemiddeld 15 tot 20 jaar mee. Dit geldt voor zowel handmatige als elektrische rolluiken.

Als het rolluik goed onderhouden wordt, kan de levensduur verlengd worden. Regelmatig schoonmaken en smeren van de onderdelen kan bijvoorbeeld helpen om slijtage te voorkomen. Ook het tijdig vervangen van kapotte onderdelen kan de levensduur verlengen.

Mogelijkheden om de levensduur te verlengen

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een rolluik te verlengen:

1. Kies voor kwaliteit

Als je een rolluik aanschaft, is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Een goedkoop rolluik kan op korte termijn aantrekkelijk lijken, maar kan op lange termijn juist duurder uitpakken door reparatie- en vervangingskosten. Kies daarom voor een rolluik van een gerenommeerd merk en laat het plaatsen door een professionele installateur.

2. Onderhoud het rolluik regelmatig

Om de levensduur van een rolluik te verlengen, is regelmatig onderhoud essentieel. Maak het rolluik minimaal twee keer per jaar schoon en smeer de onderdelen met een speciaal smeermiddel. Controleer ook regelmatig of alle onderdelen nog goed werken en vervang kapotte onderdelen direct.

3. Bescherm het rolluik tegen weersinvloeden

Weersinvloeden zoals regen, wind en zon kunnen het rolluik beschadigen. Bescherm het rolluik daarom tegen deze invloeden. Bijvoorbeeld door het rolluik te voorzien van een beschermkap of door het rolluik te sluiten bij slecht weer.

4. Gebruik het rolluik op de juiste manier

Gebruik het rolluik op de juiste manier om slijtage te voorkomen. Trek het rolluik bijvoorbeeld niet te hardhandig omhoog of omlaag en laat het rolluik niet te lang gesloten. Gebruik ook geen agressieve schoonmaakmiddelen om het rolluik schoon te maken.

5. Laat het rolluik repareren door een professional

Als er iets mis is met het rolluik, laat het dan repareren door een professional. Probeer niet zelf het rolluik te repareren, dit kan de schade alleen maar erger maken. Een professional kan het probleem snel en vakkundig oplossen, waardoor de levensduur van het rolluik verlengd wordt.

Conclusie

Een rolluik gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee, maar door regelmatig onderhoud en het gebruik op de juiste manier kan de levensduur verlengd worden. Kies daarom voor kwaliteit, onderhoud het rolluik regelmatig, bescherm het tegen weersinvloeden, gebruik het op de juiste manier en laat het repareren door een professional. Op deze manier kun je nog jarenlang genieten van een goed werkend rolluik.

Plaats een reactie