Levensduur rookmelders

Een rookmelder is een essentieel onderdeel van de brandveiligheid in huis. Het is daarom belangrijk om te weten hoe lang een rookmelder meegaat en of er mogelijkheden zijn om de levensduur te verlengen. In dit artikel bespreken we de gemiddelde levensduur van een rookmelder en geven we tips om de levensduur te verlengen.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een rookmelder is ongeveer 10 jaar. Dit geldt voor zowel de batterijgevoede als de netstroomgevoede rookmelders. Na 10 jaar is de rookmelder aan vervanging toe, ook als deze nog goed lijkt te werken. Dit komt doordat de gevoeligheid van de sensor afneemt na verloop van tijd, waardoor de rookmelder minder goed in staat is om rook te detecteren.

Het is daarom belangrijk om de vervaldatum van de rookmelder in de gaten te houden. Deze staat meestal op de achterkant van de rookmelder vermeld. Als de vervaldatum is verstreken, moet de rookmelder worden vervangen.

Tips om de levensduur te verlengen

Er zijn een aantal tips om de levensduur van een rookmelder te verlengen:

  • Plaats de rookmelder op de juiste plek. Dit is meestal het plafond, op minimaal 50 centimeter afstand van de muur en niet in de buurt van ventilatieopeningen of rookmelders.
  • Maak de rookmelder regelmatig schoon. Dit kan met een stofzuiger of een zachte borstel. Hierdoor blijft de sensor schoon en kan deze beter rook detecteren.
  • Vervang de batterij op tijd. Bij batterijgevoede rookmelders moet de batterij minimaal één keer per jaar worden vervangen. Het is verstandig om dit te doen op een vast moment, bijvoorbeeld op de dag dat de zomertijd ingaat.
  • Test de rookmelder regelmatig. Dit kan door op de testknop te drukken. Hierdoor wordt het alarm getest en weet je zeker dat de rookmelder nog goed werkt.

Conclusie

Een rookmelder heeft een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Na deze periode is de rookmelder aan vervanging toe, ook als deze nog goed lijkt te werken. Door de rookmelder op de juiste plek te plaatsen, regelmatig schoon te maken, de batterij op tijd te vervangen en de rookmelder regelmatig te testen, kan de levensduur worden verlengd en blijft de brandveiligheid in huis gewaarborgd.

Plaats een reactie