Levensduur schutting

Een schutting is een belangrijk onderdeel van de tuin. Het biedt privacy, bescherming tegen de wind en zorgt voor een mooie uitstraling. Maar hoe lang gaat een schutting eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een schutting.

Gemiddelde levensduur

De levensduur van een schutting hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal, de kwaliteit en de weersomstandigheden. Over het algemeen gaat een houten schutting tussen de 10 en 15 jaar mee. Een schutting van hardhout kan zelfs tot 25 jaar meegaan. Een schutting van beton gaat gemiddeld 30 jaar mee en een schutting van kunststof kan wel 50 jaar meegaan.

Het is belangrijk om te weten dat deze gemiddelde levensduur slechts een indicatie is. De daadwerkelijke levensduur kan variëren afhankelijk van de omstandigheden waarin de schutting zich bevindt. Zo kan een schutting die in een vochtige omgeving staat sneller gaan rotten dan een schutting die in een droge omgeving staat.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een schutting te verlengen. Hieronder bespreken we een aantal mogelijkheden.

Onderhoud

Een goede manier om de levensduur van een schutting te verlengen is door regelmatig onderhoud te plegen. Bij een houten schutting is het bijvoorbeeld belangrijk om deze regelmatig te behandelen met een beits of verf. Dit beschermt het hout tegen vocht en zorgt ervoor dat de schutting langer meegaat. Ook is het belangrijk om de schutting regelmatig schoon te maken en te controleren op beschadigingen.

Plaatsing

De plaatsing van de schutting kan ook invloed hebben op de levensduur. Zo is het belangrijk om de schutting niet direct tegen de grond te plaatsen, omdat dit kan leiden tot vochtproblemen en rotting. Plaats de schutting daarom op een betonnen fundering of gebruik paalhouders. Ook is het belangrijk om de schutting niet te dicht op andere objecten te plaatsen, zoals bomen of struiken. Dit kan leiden tot beschadigingen en vochtproblemen.

Materiaalkeuze

De keuze voor het materiaal van de schutting kan ook invloed hebben op de levensduur. Zo gaat een schutting van hardhout langer mee dan een schutting van zachthout. Ook is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige materialen. Een goedkopere schutting kan op korte termijn aantrekkelijk lijken, maar kan op lange termijn duurder uitpakken omdat deze sneller vervangen moet worden.

Professionele plaatsing

Een schutting die professioneel geplaatst is, gaat over het algemeen langer mee dan een schutting die zelf geplaatst is. Een professional weet namelijk precies hoe de schutting geplaatst moet worden om deze zo lang mogelijk mee te laten gaan. Ook kan een professional advies geven over het onderhoud van de schutting.

Conclusie

De levensduur van een schutting hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal, de kwaliteit en de weersomstandigheden. Over het algemeen gaat een houten schutting tussen de 10 en 15 jaar mee, een schutting van beton gemiddeld 30 jaar en een schutting van kunststof kan wel 50 jaar meegaan. Door regelmatig onderhoud te plegen, de schutting op de juiste manier te plaatsen, te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige materialen en de schutting professioneel te laten plaatsen, kan de levensduur van de schutting verlengd worden.

Plaats een reactie