Levensduur schuttingpalen

Een schutting is een mooie en praktische manier om privacy te creëren in de tuin. Maar hoe lang gaat een schutting eigenlijk mee? En wat kun je doen om de levensduur van de schuttingpalen te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van schuttingpalen.

Gemiddelde levensduur

De levensduur van schuttingpalen hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal waarvan de palen zijn gemaakt, de kwaliteit van het hout en de omstandigheden waarin de schutting staat. Over het algemeen gaat een schutting van houten palen gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar mee. Dit is natuurlijk afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Als je een schutting van betonnen palen hebt, gaat deze over het algemeen langer mee. Betonnen palen hebben een levensduur van zo’n 25 tot 30 jaar. Dit komt doordat beton niet rot en minder gevoelig is voor weersinvloeden.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van schuttingpalen te verlengen. Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

1. Kies voor duurzaam hout

Als je kiest voor houten schuttingpalen, is het belangrijk om te kiezen voor duurzaam hout. Dit hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en gaat langer mee dan niet-duurzaam hout. Duurzaam hout herken je aan het FSC- of PEFC-keurmerk.

2. Behandel het hout regelmatig

Om de levensduur van houten schuttingpalen te verlengen, is het belangrijk om het hout regelmatig te behandelen. Dit kun je doen door het hout te beitsen of te oliën. Hierdoor wordt het hout beschermd tegen weersinvloeden en gaat het langer mee.

3. Plaats de schutting op een goede plek

Als je de schutting op een goede plek plaatst, kan dit ook bijdragen aan een langere levensduur. Plaats de schutting bijvoorbeeld niet in de volle wind of op een vochtige plek. Hierdoor kan het hout sneller gaan rotten.

4. Zorg voor goede fundering

Een goede fundering is ook belangrijk voor de levensduur van schuttingpalen. Zorg ervoor dat de palen stevig in de grond staan en dat er geen vocht bij kan komen. Hierdoor blijft het hout langer goed en gaat de schutting langer mee.

5. Controleer regelmatig

Tot slot is het belangrijk om de schutting regelmatig te controleren op beschadigingen en rot. Als je dit op tijd ontdekt, kun je het hout nog behandelen of vervangen voordat het te laat is.

Conclusie

De levensduur van schuttingpalen hangt af van verschillende factoren, zoals het materiaal waarvan de palen zijn gemaakt en de omstandigheden waarin de schutting staat. Over het algemeen gaat een schutting van houten palen zo’n 10 tot 15 jaar mee en een schutting van betonnen palen zo’n 25 tot 30 jaar. Door te kiezen voor duurzaam hout, het regelmatig behandelen van het hout, het plaatsen van de schutting op een goede plek, het zorgen voor een goede fundering en het regelmatig controleren van de schutting, kun je de levensduur van schuttingpalen verlengen.

Plaats een reactie