Levensduur solaredge omvormer

Een solaredge omvormer is een belangrijk onderdeel van een zonnepaneleninstallatie. Het zorgt ervoor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, wordt omgezet in bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet. Maar hoe lang gaat zo’n omvormer eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een solaredge omvormer ligt tussen de 10 en 15 jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de omvormer, de omgevingstemperatuur en de belasting van de omvormer. Een omvormer die continu op volle capaciteit draait, zal bijvoorbeeld sneller slijten dan een omvormer die minder belast wordt.

Daarnaast kan de levensduur van een omvormer ook worden beïnvloed door externe factoren, zoals blikseminslag of stroomstoringen. Het is daarom belangrijk om de omvormer goed te beschermen tegen deze risico’s.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een solaredge omvormer te verlengen. Een belangrijke factor is het regelmatig onderhouden van de omvormer. Dit kan bijvoorbeeld door het schoonmaken van de ventilatieopeningen en het controleren van de bekabeling. Ook het updaten van de firmware kan bijdragen aan een langere levensduur.

Een andere manier om de levensduur te verlengen is door te zorgen voor een goede koeling van de omvormer. Een omvormer die te warm wordt, zal sneller slijten. Zorg daarom voor voldoende ventilatie en vermijd direct zonlicht op de omvormer.

Tot slot is het belangrijk om de omvormer goed te beschermen tegen externe factoren, zoals blikseminslag en stroomstoringen. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van overspanningsbeveiliging en het aarden van de omvormer.

Wanneer vervangen?

Als de solaredge omvormer aan het einde van zijn levensduur is gekomen, zal deze vervangen moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe omvormer of door het upgraden van de bestaande omvormer. Het is belangrijk om hierbij te letten op de compatibiliteit met de zonnepanelen en de rest van de installatie.

Daarnaast kan het vervangen van de omvormer ook een goed moment zijn om de installatie te optimaliseren. Zo kan bijvoorbeeld worden gekeken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van extra zonnepanelen of het verbeteren van de bekabeling.

Conclusie

De levensduur van een solaredge omvormer ligt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar. Door regelmatig onderhoud en goede bescherming tegen externe factoren kan de levensduur worden verlengd. Als de omvormer aan het einde van zijn levensduur is gekomen, zal deze vervangen moeten worden. Dit kan een goed moment zijn om de installatie te optimaliseren.

Plaats een reactie