Levensduur startmotor

Een startmotor is een belangrijk onderdeel van een auto. Het zorgt ervoor dat de motor van de auto kan starten. Maar hoe lang gaat een startmotor eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een startmotor.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een startmotor is ongeveer 100.000 tot 150.000 kilometer. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk en type auto, de rijstijl en het onderhoud van de auto. Een startmotor kan ook eerder kapot gaan als er bijvoorbeeld vocht bij komt of als er te veel stroom doorheen gaat.

Als de startmotor kapot gaat, merk je dat vaak doordat de motor niet meer start of dat je een klik hoort als je de sleutel omdraait. Het is dan belangrijk om de startmotor zo snel mogelijk te laten vervangen, anders kan het zijn dat je helemaal niet meer kunt starten.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een startmotor te verlengen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Zorg voor goed onderhoud van de auto. Laat de auto regelmatig nakijken en vervang onderdelen op tijd.
  • Rijd rustig en schakel op tijd. Hierdoor wordt de startmotor minder belast.
  • Gebruik de startmotor niet te lang achter elkaar. Als de motor niet start, wacht dan even voordat je het opnieuw probeert.
  • Laat de accu regelmatig controleren. Een slechte accu kan ervoor zorgen dat de startmotor meer belast wordt.
  • Parkeer de auto op een droge plek. Vocht kan ervoor zorgen dat de startmotor eerder kapot gaat.

Door deze tips op te volgen, kun je de levensduur van de startmotor verlengen. Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat een startmotor uiteindelijk toch kapot kan gaan. Het is dan ook verstandig om altijd een reserve startmotor bij de hand te hebben, zodat je snel weer op weg kunt als de startmotor kapot gaat.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een startmotor is ongeveer 100.000 tot 150.000 kilometer. Door goed onderhoud en een rustige rijstijl kun je de levensduur van de startmotor verlengen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat een startmotor uiteindelijk toch kapot kan gaan. Zorg daarom altijd voor een reserve startmotor, zodat je snel weer op weg kunt als de startmotor kapot gaat.

Plaats een reactie