Levensduur stucwerk buiten

Stucwerk is een veelgebruikte afwerking voor zowel binnen- als buitenmuren. Het geeft een strakke en moderne uitstraling aan een gebouw en is bovendien relatief goedkoop. Maar hoe lang gaat stucwerk buiten eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De levensduur van stucwerk buiten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het stucwerk, de ondergrond en de weersomstandigheden. Over het algemeen gaat stucwerk buiten gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar mee. Na deze periode kan het stucwerk gaan scheuren, afbrokkelen of verkleuren.

Daarnaast kan de levensduur van stucwerk buiten ook worden beïnvloed door de manier waarop het is aangebracht. Als het stucwerk niet goed is aangebracht, kan het eerder beschadigen of loslaten. Het is daarom belangrijk om het stucwerk altijd door een professionele stukadoor te laten aanbrengen.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van stucwerk buiten te verlengen. Een van de belangrijkste factoren is het onderhoud van het stucwerk. Het is belangrijk om het stucwerk regelmatig schoon te maken en eventuele beschadigingen direct te laten repareren. Zo voorkom je dat vocht en vuil in het stucwerk kunnen doordringen en het stucwerk beschadigen.

Een andere manier om de levensduur van stucwerk buiten te verlengen is door het stucwerk te impregneren. Impregneren houdt in dat er een waterafstotende laag over het stucwerk wordt aangebracht, waardoor vocht minder kans krijgt om in het stucwerk te trekken. Hierdoor wordt de kans op beschadigingen en verkleuringen kleiner en gaat het stucwerk langer mee.

Tot slot is het belangrijk om het stucwerk goed te laten drogen voordat het wordt geschilderd. Als het stucwerk nog vochtig is, kan de verf niet goed hechten en zal het stucwerk eerder beschadigen. Laat het stucwerk daarom minimaal 4 weken drogen voordat je het gaat schilderen.

Conclusie

De levensduur van stucwerk buiten is gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar. Door het stucwerk goed te onderhouden en te impregneren, kun je de levensduur van het stucwerk verlengen. Het is daarbij belangrijk om het stucwerk altijd door een professionele stukadoor te laten aanbrengen en het goed te laten drogen voordat je het gaat schilderen.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat het stucwerk buiten zo lang mogelijk mooi blijft en je er jarenlang van kunt genieten.

Plaats een reactie