Levensduur thermostaatkraan douche

Een thermostaatkraan douche is een handig apparaat dat ervoor zorgt dat je altijd de juiste temperatuur hebt tijdens het douchen. Maar hoe lang gaat zo’n kraan eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een thermostaatkraan douche.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een thermostaatkraan douche is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit hangt natuurlijk wel af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de kraan en hoe vaak deze gebruikt wordt. Een kraan die dagelijks gebruikt wordt zal sneller slijten dan een kraan die maar een paar keer per week gebruikt wordt.

Daarnaast kan de waterkwaliteit ook invloed hebben op de levensduur van de kraan. Hard water kan bijvoorbeeld zorgen voor kalkaanslag, wat de kraan kan beschadigen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de kraan schoon te maken en te ontkalken.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een thermostaatkraan douche te verlengen. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:

1. Schoonmaken en ontkalken

Zoals hierboven al genoemd is, is het belangrijk om de kraan regelmatig schoon te maken en te ontkalken. Dit kan je doen met een speciale ontkalker of met azijn. Zorg er wel voor dat je de kraan goed naspoelt met water, zodat er geen resten achterblijven.

2. Gebruik de kraan niet als handdoekrek

Het is verleidelijk om je handdoek over de kraan te hangen, maar dit kan de levensduur van de kraan verkorten. Door het gewicht van de handdoek kan de kraan namelijk beschadigen. Hang je handdoek liever op een aparte haak of rek.

3. Gebruik de kraan niet als steun

Sommige mensen gebruiken de kraan als steun tijdens het douchen. Dit is echter niet de bedoeling en kan de kraan beschadigen. Gebruik liever een douchestang of -rek om je aan vast te houden.

4. Laat de kraan niet te heet staan

Als je de kraan te heet laat staan, kan dit de thermostaat beschadigen. Zet de kraan daarom liever niet hoger dan 38 graden Celsius. Dit is ook nog eens beter voor je huid.

5. Laat de kraan niet te lang aanstaan

Als je de kraan te lang aan laat staan, kan dit de kraan beschadigen. Zet de kraan daarom liever uit als je klaar bent met douchen.

Conclusie

Een thermostaatkraan douche heeft een gemiddelde levensduur van 10 tot 15 jaar. Door de kraan regelmatig schoon te maken en te ontkalken, de kraan niet als handdoekrek of steun te gebruiken, de kraan niet te heet te laten staan en de kraan niet te lang aan te laten staan, kan je de levensduur van de kraan verlengen. Zo kan je nog jarenlang genieten van een heerlijke douche met de juiste temperatuur.

Plaats een reactie