Levensduur tl buis

Een tl buis is een veelgebruikte lichtbron in kantoren, scholen en andere openbare gebouwen. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde levensduur van een tl buis en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een tl buis is ongeveer 10.000 branduren. Dit betekent dat als een tl buis gemiddeld 8 uur per dag brandt, deze ongeveer 3 jaar meegaat. Na deze periode zal de lichtopbrengst van de tl buis afnemen en zal deze uiteindelijk helemaal uitvallen.

Er zijn echter verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur van een tl buis. Zo kan de kwaliteit van de tl buis van invloed zijn, evenals de omgevingstemperatuur en de frequentie van het in- en uitschakelen van de tl buis.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een tl buis te verlengen. Een van de belangrijkste factoren is het regelmatig schoonmaken van de tl buis en de armatuur. Stof en vuil kunnen namelijk de lichtopbrengst verminderen en de levensduur verkorten.

Een andere manier om de levensduur van een tl buis te verlengen is door gebruik te maken van een elektronisch voorschakelapparaat. Dit apparaat zorgt voor een constante stroomtoevoer naar de tl buis, waardoor deze minder snel slijt en langer meegaat. Bovendien verbruikt een elektronisch voorschakelapparaat minder energie dan een conventioneel voorschakelapparaat, waardoor het ook nog eens energiebesparend is.

Tot slot is het belangrijk om de tl buis niet onnodig vaak aan en uit te schakelen. Elke keer dat de tl buis wordt ingeschakeld, slijt deze namelijk een beetje. Het is daarom beter om de tl buis alleen uit te schakelen als deze voor langere tijd niet gebruikt wordt.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een tl buis is ongeveer 10.000 branduren, maar deze kan worden verlengd door regelmatig schoon te maken, gebruik te maken van een elektronisch voorschakelapparaat en de tl buis niet onnodig vaak aan en uit te schakelen. Door deze maatregelen te nemen, kan de levensduur van een tl buis worden verlengd en kan er worden bespaard op energiekosten en vervangingskosten.

Plaats een reactie