Levensduur tl lamp

Een tl lamp is een veelgebruikte lichtbron in kantoren, scholen en huizen. Het is een efficiënte en energiezuinige manier om een ruimte te verlichten. Maar wat is de gemiddelde levensduur van een tl lamp en zijn er mogelijkheden om de levensduur te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een tl lamp is ongeveer 10.000 branduren. Dit betekent dat als de lamp 8 uur per dag brandt, deze ongeveer 3 jaar meegaat. Er zijn echter verschillende factoren die van invloed zijn op de levensduur van een tl lamp, zoals de kwaliteit van de lamp, de omgevingstemperatuur en het aantal keren dat de lamp aan- en uitgeschakeld wordt.

Kwaliteit van de lamp

De kwaliteit van de tl lamp is van invloed op de levensduur. Goedkopere tl lampen hebben vaak een kortere levensduur dan duurdere lampen van hogere kwaliteit. Het is daarom aan te raden om te investeren in kwalitatief goede tl lampen, omdat deze langer meegaan en uiteindelijk goedkoper zijn in gebruik.

Omgevingstemperatuur

De omgevingstemperatuur heeft ook invloed op de levensduur van een tl lamp. Als de lamp in een warme omgeving hangt, zal de levensduur korter zijn dan wanneer de lamp in een koele omgeving hangt. Dit komt doordat de warmte de elektronica in de lamp aantast. Het is daarom belangrijk om de lamp op een plek te hangen waar de omgevingstemperatuur niet te hoog is.

Aan- en uitschakelen

Het aantal keren dat de tl lamp aan- en uitgeschakeld wordt, heeft ook invloed op de levensduur. Elke keer dat de lamp aan- en uitgeschakeld wordt, slijt de elektronica in de lamp een beetje meer. Het is daarom beter om de lamp zo min mogelijk aan- en uit te schakelen. Als de lamp toch vaak aan- en uitgeschakeld moet worden, is het aan te raden om een elektronisch voorschakelapparaat te gebruiken. Dit apparaat zorgt ervoor dat de lamp minder snel slijt bij het aan- en uitschakelen.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een tl lamp te verlengen. Hieronder staan een aantal tips:

– Investeer in kwalitatief goede tl lampen. Deze gaan langer mee en zijn uiteindelijk goedkoper in gebruik.
– Hang de lamp op een plek waar de omgevingstemperatuur niet te hoog is.
– Schakel de lamp zo min mogelijk aan en uit. Als de lamp toch vaak aan- en uitgeschakeld moet worden, gebruik dan een elektronisch voorschakelapparaat.
– Maak de lamp regelmatig schoon. Stof en vuil kunnen ervoor zorgen dat de lamp minder goed werkt en sneller slijt.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een tl lamp is ongeveer 10.000 branduren. De kwaliteit van de lamp, de omgevingstemperatuur en het aantal keren dat de lamp aan- en uitgeschakeld wordt, zijn van invloed op de levensduur. Door te investeren in kwalitatief goede tl lampen, de lamp op een koele plek te hangen, zo min mogelijk aan en uit te schakelen en de lamp regelmatig schoon te maken, kan de levensduur van de lamp verlengd worden.

Plaats een reactie