Levensduur tl verlichting

Tl verlichting is een veelgebruikte vorm van verlichting in zowel huishoudens als bedrijven. Het is een energiezuinige en relatief goedkope manier van verlichting. Maar wat is eigenlijk de levensduur van een tl verlichting en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een tl verlichting is ongeveer 10.000 branduren. Dit betekent dat wanneer de tl verlichting dagelijks 8 uur brandt, deze ongeveer 3 jaar meegaat. Na deze periode zal de tl verlichting minder fel gaan branden en uiteindelijk helemaal uitvallen.

Er zijn echter verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur van een tl verlichting. Zo kan de kwaliteit van de tl buis van invloed zijn, maar ook de omgevingstemperatuur en het aantal keren dat de tl verlichting aan- en uitgeschakeld wordt.

Verlengen van de levensduur

Er zijn verschillende manieren om de levensduur van een tl verlichting te verlengen. Hieronder worden een aantal mogelijkheden besproken:

1. Kies voor kwalitatief goede tl buizen

De kwaliteit van de tl buis is van invloed op de levensduur van de tl verlichting. Kies daarom voor kwalitatief goede tl buizen van een betrouwbaar merk. Deze zijn vaak iets duurder, maar gaan wel langer mee.

2. Zorg voor een goede omgevingstemperatuur

Een te hoge omgevingstemperatuur kan ervoor zorgen dat de tl verlichting sneller slijt. Zorg daarom voor een omgevingstemperatuur tussen de 10 en 35 graden Celsius. Ook is het belangrijk om de tl verlichting niet te dicht bij warmtebronnen te plaatsen, zoals radiatoren of ovens.

3. Schakel de tl verlichting niet te vaak aan en uit

Het aantal keren dat de tl verlichting aan- en uitgeschakeld wordt, heeft invloed op de levensduur. Schakel de tl verlichting daarom niet te vaak aan en uit, maar laat deze zoveel mogelijk branden. Dit is ook nog eens energiezuiniger.

4. Maak de tl verlichting regelmatig schoon

Een laagje stof op de tl buis kan ervoor zorgen dat de verlichting minder fel brandt. Maak de tl verlichting daarom regelmatig schoon met een zachte doek. Let er wel op dat de tl verlichting eerst afgekoeld is voordat je deze schoonmaakt.

5. Vervang de starter regelmatig

De starter is een klein onderdeel dat ervoor zorgt dat de tl verlichting aangaat. Wanneer de starter versleten is, kan dit ervoor zorgen dat de tl verlichting minder fel brandt of helemaal niet meer aangaat. Vervang de starter daarom regelmatig, bijvoorbeeld eens in de 2 jaar.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een tl verlichting is ongeveer 10.000 branduren, wat neerkomt op ongeveer 3 jaar bij dagelijks gebruik van 8 uur. Door te kiezen voor kwalitatief goede tl buizen, te zorgen voor een goede omgevingstemperatuur, de tl verlichting niet te vaak aan en uit te schakelen, regelmatig schoon te maken en de starter op tijd te vervangen, kan de levensduur van de tl verlichting verlengd worden. Zo kan er langer gebruik gemaakt worden van deze energiezuinige en relatief goedkope vorm van verlichting.

Plaats een reactie