Levensduur wasmachine

Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in het huishouden. Het zorgt ervoor dat onze kleding schoon en fris blijft. Maar hoe lang gaat een wasmachine eigenlijk mee? En zijn er manieren om de levensduur te verlengen? In dit artikel gaan we dieper in op de levensduur van een wasmachine.

Gemiddelde levensduur

De gemiddelde levensduur van een wasmachine is ongeveer 10 tot 15 jaar. Dit hangt echter af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de machine, het gebruik en onderhoud. Een goedkope wasmachine van mindere kwaliteit zal waarschijnlijk minder lang meegaan dan een duurdere wasmachine van hoge kwaliteit.

Daarnaast speelt het gebruik van de wasmachine een belangrijke rol. Een wasmachine die dagelijks wordt gebruikt zal sneller slijten dan een wasmachine die slechts een paar keer per week wordt gebruikt. Ook het soort was dat wordt gedraaid kan invloed hebben op de levensduur. Een wasmachine die vaak op hoge temperaturen draait zal sneller slijten dan een wasmachine die voornamelijk op lage temperaturen draait.

Onderhoud

Om de levensduur van een wasmachine te verlengen is goed onderhoud essentieel. Hieronder volgen een aantal tips om de wasmachine in goede staat te houden:

– Reinig regelmatig de wasmiddellade en de rubberen rand van de deur. Hier kan vuil en zeepresten ophopen wat kan leiden tot nare geurtjes en schimmelvorming.
– Maak de trommel schoon door af en toe een lege was op hoge temperatuur te draaien met een scheutje azijn of soda.
– Controleer regelmatig de filters en maak deze schoon. Een verstopt filter kan zorgen voor problemen met de waterafvoer en kan de levensduur van de wasmachine verkorten.
– Laat de wasmachine na gebruik openstaan zodat deze goed kan drogen. Dit voorkomt schimmelvorming en nare geurtjes.

Reparatie of vervanging

Als de wasmachine kapot gaat is het belangrijk om te overwegen of deze gerepareerd kan worden of dat het tijd is om een nieuwe wasmachine aan te schaffen. In sommige gevallen kan een reparatie de levensduur van de wasmachine verlengen, maar in andere gevallen kan het voordeliger zijn om een nieuwe wasmachine aan te schaffen.

Als de wasmachine al een aantal jaar oud is en er regelmatig problemen zijn, kan het verstandig zijn om een nieuwe wasmachine aan te schaffen. Een nieuwe wasmachine is vaak energiezuiniger en kan op de lange termijn kosten besparen.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een wasmachine is ongeveer 10 tot 15 jaar. Door goed onderhoud kan de levensduur van de wasmachine worden verlengd. Het is belangrijk om regelmatig de wasmiddellade en de rubberen rand van de deur te reinigen, de trommel schoon te maken, de filters te controleren en de wasmachine na gebruik open te laten staan. Als de wasmachine kapot gaat is het belangrijk om te overwegen of deze gerepareerd kan worden of dat het tijd is om een nieuwe wasmachine aan te schaffen. Een nieuwe wasmachine is vaak energiezuiniger en kan op de lange termijn kosten besparen.

Plaats een reactie