Levensduur led

Een led, oftewel een Light Emitting Diode, is een elektronisch component dat licht uitstraalt wanneer er stroom doorheen gaat. Led-verlichting wordt steeds populairder vanwege de vele voordelen ten opzichte van traditionele verlichting, zoals een lager energieverbruik en een langere levensduur. Maar wat is eigenlijk de gemiddelde levensduur van een led en zijn er mogelijkheden om deze te verlengen?

Gemiddelde levensduur

De levensduur van een led wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de led, de omgevingstemperatuur en de manier waarop de led wordt gebruikt. Over het algemeen hebben leds een veel langere levensduur dan traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Waar een gloeilamp gemiddeld zo’n 1000 branduren meegaat en een halogeenlamp ongeveer 2000 branduren, kan een led-lamp wel tot 50.000 branduren meegaan.

Dit betekent dat een led-lamp bij normaal gebruik zo’n 15 tot 20 jaar mee kan gaan. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Doordat leds veel minder energie verbruiken dan traditionele verlichting, bespaar je op de energierekening en hoef je minder vaak nieuwe lampen te kopen.

Verlengen van de levensduur

Hoewel leds van zichzelf al een lange levensduur hebben, zijn er wel manieren om deze nog verder te verlengen. Een belangrijke factor hierbij is de omgevingstemperatuur. Leds kunnen namelijk slecht tegen hitte en als ze te warm worden, kan dit de levensduur verkorten. Het is daarom belangrijk om led-lampen niet te dicht bij warmtebronnen te plaatsen, zoals radiatoren of ovens.

Een andere manier om de levensduur van leds te verlengen, is door ze niet op volle kracht te laten branden. Als een led-lamp continu op volle kracht brandt, kan dit de levensduur verkorten. Het is daarom beter om leds te dimmen of te gebruiken in combinatie met een bewegingssensor, zodat ze alleen branden wanneer dat nodig is.

Tot slot is het belangrijk om te kiezen voor kwalitatief goede leds. Goedkopere leds kunnen namelijk sneller kapot gaan en hebben vaak een kortere levensduur. Door te kiezen voor leds van een gerenommeerd merk, weet je zeker dat je kwaliteit in huis haalt en dat de leds lang mee zullen gaan.

Conclusie

De levensduur van een led is over het algemeen veel langer dan die van traditionele gloeilampen en halogeenlampen. Een led-lamp kan wel tot 50.000 branduren meegaan, wat betekent dat deze zo’n 15 tot 20 jaar mee kan gaan bij normaal gebruik. Door te zorgen voor een goede omgevingstemperatuur, de leds niet op volle kracht te laten branden en te kiezen voor kwalitatief goede leds, is het mogelijk om de levensduur nog verder te verlengen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Plaats een reactie